Crna hronika
0

FUP: 12 uhapšenih zbog zloupotrebe droga

Sarajevo-x.com
Provodeći višemjesečnu istragu u vezi s organiziranom gupom, po nalogu Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, a u sklopu borbe protiv zloupotrebe droga, službenici Federalne uprave policije, u suradnji s MUP-om Tuzlanskog kantona, na prostoru ovog kantona lišili su slobode 12 osoba.

Deset osoba uhapšeno je zbog postojanja osnova sumnje da su kao organizirana grupa počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet droga te dvije zbog postojanja osnova sumnje da su pomagali organiziranoj grupi, saopćeno je danas iz Federalne uprave policije.

Za vrijeme istrage slobode su lišeni: M. H., E. S., A. M., A. B. i D. B. zbog sumnje da su nabavljali veće količine heroina koju su pripremali za distribuciju, a koju su, sumnja se, distribuirali A. S., N. I., S. Č., S. A. i S. H.

Također, provodeći istragu slobode su lišena i dva policijska službenika N. F. i S. J. zbog postojanja osnova sumnje da su pomagali organiziranoj grupi.

Prilikom provođenja istrage službenici policije su izvršili više od deset pretresa kuća, stanova, pratećih objekata i pronašli 0,5 kg heroina, oko jednog kg smjese za povećanje ukupne mase heroina, više od 150 tableta diazepama, veću količina novca i krivotvorenih dokumenata.

Također, oduzeto je pet vozila i pištolj.

Tokom istrage saslušano je nekoliko desetina osoba umiješanih u lanac nabavljanja, držanja, transporta, prodaje i konzumiranja droga. Nadalje, provodeći istragu službenici MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode u Sarajevu još četiri osobe kod kojih je oduzeta manja količina kokaina, dva vozila, novac..., dok su službenici Federalne uprave policije, također u Sarajevu, slobode lišili jednu osobu kod koje je pronađeno 13,5 kg canabisa i vaga za drogu.

Službenici policije nastavljaju istragu te se očekuje skoro uhićenje još nekoliko osoba.