Crna hronika
0

Bijeljina: Prijava protiv učenika koji je lažno dojavio bombu

FENA
Bijeljina
Bijeljina
Policija u Bijeljini podnijet će izvještaj protiv 16-godišnjeg učenika Srednje škole u tom gradu, koji je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje.

Ovaj učenik je jučer mobilnim telefonom dojavio policiji da je postavljena bomba u jednoj od škola u Račanskoj ulici ili oko nje, za koju se ispostavilo da je bila lažna.

Nakon upućenog poziva šesnaestogodišnji učenik je odbacio telefon s karticom koji je naknadno pronađen.

Maloljetnik je u potpunosti priznao izvršenje lažnog prijavljivanja, a protiv njega nadležnom tužilaštvu slijedi izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje krivičnog djela.

Iz CJB Bijeljina navode da je prema maloljetniku postupano u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Također, napominju da će maloljetnik snositi materijalne i nematerijalne troškove nastale od angažovanih osoba koji postupaju po dojavi (hitna pomoć, vatrogasci i drugi), te zbog prekida nastave i nadoknade časova prouzrokavanih lažnom prijavom.

Iz CJB Bijeljina apeliraju na sve nadležne u školama, kao i na roditelje/staratelje, da skrenu pažnju učenicima da je lažna prijava krivično djelo i da će za to snositi krivičnu sankciju.

U Bijeljini je posljednjih nekoliko dana bilo više lažnih dojava o podmetnutim ekspozivnim napravama u školskim objektima.

Nedavno su Policijski službenici CJB Bijeljina dostavili izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv 16-godišnjeg učenika koji je, 30. oktobra, lažno prijavio da je u Gimnaziji i Ekonomskoj školi postavljena bomba.