Lopovi ne biraju
0

BiH: Pljačkaju se banke, kladionice, stanovi...

Piše: Amra Kovač
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području BiH svakodnevna je pojava da se u jednom gradu, mjestu.., dogodi nekoliko krađa u jednom danu. Razbojnici ne prezaju od oružanih pljački, prijetnji, nanošenja tjelesnih povreda... Pljačkaju se banke, kladionice, benzinske pumpe, stanovi...

Samo na području Federacije BiH u prvih devet mjeseci ove godine, prema podacima Federalne uprave policije, registrovano je 557 razbojništava i 25 razbojničkih krađa, što je za 238 djela ili 69,1 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Rasvjetljeno je 200 ili 34,4 posto krivičnih djela, prijavljena je 321 osoba, od kojih su 51 maloljetnici, a 215 povratnici u vršenju krivičnih djela.

Kada su u pitanju razbojništva u sportskim kladionicama na području Federacije BiH u prvih devet mjeseci registrovano je 81.

U Sarajevu su samo u jednom danu, tačnije u subotu, uz prijetnju pištoljem opljačkane dvije kladionice.

Prva pljačka desila se oko 18.45 sati u sportskoj kladionici "Williams" koja se nalazi u sarajevskoj ulici Trg heroja 4. Neidentifikovani pljačkaš prijeteći radnici pištoljem iz kladionice je ukrao novac i pobjegao u nepoznatom pravcu. Isti scenarij dogodio se
oko 19.20 sati, u ulici Zmaja od Bosne kada je opljačkana kladinica "Formula", samo je u ovom slučaju pljačakaš radnici pištoljem nanio i lakše tjelesne povrede.

Međutim, pljačkaši ne biraju, pa je isti dan na meti pljačkaša bila i prodavnica „AMKO“ koja se nalazi na Grbavici u koju su upale dvije osobe, te prijeteći radnici, iz kase ukrali novac.

Na području Mostara, pak, početkom ovog mjeseca u jednom danu dogodile su se dvije pljačke u kojima je ukradeno oko 775.000 KM.

U jutarnjim satima 5. novembra ove godine nekoliko osoba naoružano zoljama u mostarskom naselju Kruševo, presrele su kombi agencije "Puma Security" i ukrali 743.000 marke namijenjene za isplatu penzija.

Isti dan oko 14 sati opljačkana je "UniCredit" banka koja se nalazi u centru Mostara, a pljačkaši su odnijeli 32.000 KM.

Zabrinjava činjenica, navode iz Federalne uprave policije, da se kao počinioci ovih krivičnih djela pojavljuju organizovane grupe kriminalaca koja razbojništva uglavnom, čine naoružani i uz prijetnju i upotrebu vatrenog oružja.

Na području Republike Srpske, pak, prema podacima MUP-a RS u prvih devet mjeseci evidentirano je 1.617 krađa, i 2.777 teških krađa.

"Kada su u pitanju razbojničke krađe, objekti koji se najčešće pljačkaju poput kladionica, prodavnica i slično, trebali bi imati video nadzor ili fizičko obezbjeđenje i tada bi i policiji u slučaju pljačke bilo lakše identifikovanje i pronalazak osobe koja je počinila krivično djelo.

Vi imate mnogo i fingiranih razbojništava i kada se dogodi pljačka u kojoj nema drugih svjedoka ili pljačka nije snimljena video nadzorom mnogo je teže rasvjetliti djelo, jer prvo se treba utvrditi da li je pljačke uopće i bilo. Kada su u pitanju banke i prevoz novca, tu bi i fizičko i tehničko obezbjeđenje trebalo biti obavezno“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Gojko Vasić, načelnik Kriminalističke policije MUP-a RS.

Prema njegovim riječima razbojništva najčešće čine osobe koje su ovisnici o drogama, i osobe teške materijalne situacije, a ukradeni novac koriste za kupovinu narkotika, alkoholnih pića, kockanje...