Nakon teškog sudara s "Golfom"
0
Banja Luka: Vozač "Juge" u životnoj opasnosti
Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
iako, konkretno u ovom slucaju za jugo, mislim da nisam cesto cuo genitiv \"juge\", nego vecinom \"juga\" ipak , zbog primjera navedenih, ne bih bio siguran da je nepravilno
\"Druzba Pere Kvrzice\" ne \"Druzba Pera Kvrzice\" koliko se ja sjecam pravopisa iz 71, tvorba genitiva iz rijeci koje u nominativu zavrsavaju na o moze biti dvojaka tako da bi bilo pravilno oboje Pero - Pera, Pere (da li si govorio \"crtani Pere Djetlica\" ili \"crtani Pera Djetlica\"?) u istocnoj hercegovini, crnog gori i sandzaku se koristi vecinom tzv jugoistocni genitiv Pero - Pera, Anto - Anta (u Crnog Gori je \"zet Pera\", ne \"zet Pere\") u zapadnom dijelu je uobicajeno zavrsiti genitiv na e Pero - Pere, Anto - Ante (u Dalmaciji ces cuti \"sin pokojnog Ante\", nikako \"sin pokojnog Anta\")
mujo je muskog roda i da li se moze reci \"suljo je yebac muje\" ili mora \"suljo je yebac muja\"
opet golf cadvi ja kad ga vidim najradije bi se parkirao i pustio ga da prozuji pored mene povrijedjenim zelim brz i uspjesan oporavak
Ma naravno da ne može juge. Zastava je ženskog roda, a Jugo muškog, tako da ti primjer nije u redu :-)
Ne moze \"vozac juge\", ne blamirajte se, tj. mozda moze u vasim nepismenim mahalama gdje se \"ispijaju pive\" a ne pije pivo. Kazete li \"vozac golfe\" ili vozac golfa? Onaj poredi zbirnu imenicu \"zastave\" sa imenom modela \"yugo\", hohoho... je.balo majku kakvi tokmaci zalaze ovdje, treba vam zatvoriti sve skole, ionako nikakve koristi od njih.
vic muja i sulja jel? :D kakvo je vrijeme u sjenici? jel se snijeg otopio?
moze i juge kao npr zastava nosioc zastave nismo svi iz istocne hercegovine i sandzaka
Čuj \"Juge\" ?! Vozač \"Juga\", je#em vas nepismene