Sutkinju nazvao 'droljom'
0

Anđelku Veljančiću godina dana zatvora

Sarajevo-x.com
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Anđelko Veljančić, optužen za nasilničko ponašanje, odnosno vrijeđanje sutkinje Adise Zahiragić, danas je u sarajevskom Općinskom sudu oglašen krivim i izrečena mu je nepravomoćna presuda u trajanju od godinu dana zatvora.

Veljančić je oslobođen optužbe da je Reufu Subašiću, zatvorskom policajcu u KPZ Sarajevo, uputio prijetnje.

Obrazlažući presudu Mediha Pašić, sutkinja sarajevskog Općinskog suda, kazala je:

"Tokom suđenja dokazani su navodi iz optužnice da je Veljančić 20. augusta prošle godine u sudnici sarajevskog Kantonalnog suda vrijeđao sutkinju Adisu Zahiragić koja je bila predsjedavajuća Vijeća u predmetu gdje je Veljančić bio optužen zbog pljačke 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo. Naime, Veljančić je tada Zahiragićevoj kazao "droljo jedna, droljo, kujo jedna, ja ću te smijeniti, ako nisi grešna skini mi lisice kujo“, čime je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje“.

Prema riječima sutkinje, s obzirom da su bili prisutni mediji i službene osobe, Veljančić je uznemirio svojim ponašanjem kako prisutne, tako i kompletnu javnost.

Sutkinja je odbacila navode odbrane optuženog da su snimci FTV, na kojima je zabilježen momenat kada Veljančić vrijeđa sutkinju, nezakonit dokaz.

"I branilac i optuženi su znali da su mediji prisutni i da snimaju, a predsjedavajuća Vijeća je odobrila snimanje suđenja“, kazala je Pašićeva.

Kao otežavajuće okolnosti sutkinja Pašić je navela to što je Veljnčić ranije osuđivan, dok olakšavajuće okolnosti nisu pronađene, ali je uzeto u obzir korektno ponašanje optuženog tokom ovog sudskog procesa.

Za prijetnje Reufu Subašiću, zatvorskom policajcu u KPZ Sarajevo, Veljančić je oslobođen jer tokom suđenja nije utvrđeno da su prijetnje upućene Subašiću.

Veljančić je oslobođen i troškova sudskog postupka jer je, prema riječima sutkinje, već dugo u pritvoru i ne privređuje, pa ne može imati sredstva kojima bi platio sudske troškove.

Inače, Veljančić je za pljačku 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo osuđen na deset godina zatvora i kaznu izdržava u zeničkom zatvoru, a danas je u sarajevski Općinski sud doveden pod jakim mjerama obezbjeđenja.