Svirepo ubio vlastitu majku
0

Amer Kajmaković dobio 22 godine zatvora

Zeda News Agency
Foto: Zeda News
Foto: Zeda News
Za ubistvo majke Izete Handukić, bivše direktorice Srednje specijalne škole u Zenici, na Kantonalnom sudu u Zenici na kaznu dugotrajnog zatvora od 22 godine osuđen je Amer (Zijaha) Kajmaković (1978.) iz Zenice, odlučilo je sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović.

Osuđeni Kajmaković je 6. decembra 2008. godine u stanu u ulici Armije BiH 20, u zeničkom naselju Mokušnice, ubio majku 66-godišnja staricu Izetu Handukić. Ona je pronađena dva dana kasnije mrtva u svome domu sa vidnim povredama u predjelu glave i nakon što je istražni policijski tim završio svoj dio posla, utvrđeno je da je ubistvo na krajnje svirep način izvršio njen sin.

Na ranijim raspravama Amer Kajmaković je negirao krivnju iz optužnica Kantonalnog tužilaštva Zenica od 23. marta 2009. godine, kojom se on tereti da je ubistvo svoje 66-godišnje majke Izete Handukić počinio na naročito okrutan i podmukao način.

Tokom istrage dokazano je da je Kajmaković 6. decembra prošle godine, u vremenskom periodu od 17 do 17.30 sati, ubio majku u njenom stanu u zeničkom naselju Mokušnice, tako što ju je gušio, tukao, i na kraju usmrtio zabivši joj makaze u vrat.

Prema navodima optužnice nakon što mu je majka otvorila vrata stana Amer Kajmaković je ušao za njom u kuhinju i odmah je fizički napao, tako što je uhvatio rukom za vrat i stezao kako bi je zadavio. Kada mu je majka pala na pod, uzeo je cjepanicu koju je našao u stanu i udario je više puta u predjelu glave i drugih dijelova tijela, kojom prilikom joj je nanio više povreda u vidu nagnječenja kože nosa, slijepočne kosti i prijelom pet rebara, ali i brojne krvne podlive i oguljotine na glavi. Nakon toga, pronašao je makaze i zadao majci oštricom 13 uboda u predjelu vrata i glave!

Slučaj su policiji prijavile komšije dojavom ''da se iz stana Izete Handukić čuje kako se svađa sa nekom osobom, te razbijanje predmeta po kući''. Patrola policije je izašla na teren, međutim, niko im nije otvarao vrata stana, a u hodniku zgrade nisu tada pronašli nikakve tragove koji bio mogli ukazati da se dogodilo nešto teže.

Ipak, tri dana kasnije na ponovnu prijavu komšija otkriven je leš ubijene žene. Istražni tim je vrlo brzo naišao na pravi trag i optuženi Kajmaković se nalazi u pritvoru od 10. decembra 2008. godine po drugim krivičnim djelima, koja je počinio ranije.

Prilikom pretresa stana koji koristi, policija je pronašla određenu količinu droge, i zbog toga je na inicijativu istražnog policijskog tima i traženje Tužilaštva, nadležni Sud odredio za njega pritvor, tokom kojeg je završena sva istraga i vještačenja.