Crna hronika
0

Akcija "Perač": Istraga o višemilionskoj prevari još traje

SRNA
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH još vodi istragu protiv sedam lica uhapšenih u policijskoj akciji "Perač", koji se sumnjiče za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima poreske utaje, prevare i pranja novca, potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Firma, čiji su radnici uhapšeni u ovoj akciji 18. jula prošle godine, sumnjiči se da je oštetila budžet BiH za najmanje 500.000 KM, a dvadesetak državljana, prvenstveno Njemačke, Švajcarske, Austrije i Italije, prevarila za više od 2,5 miliona eura.

Državljani navedenih zemalja nagovarani su na kupovanje dionica Njemačke berze, od čega im je obećavana velika zarada, a oštećeni nakon prevare nisu nikada dobili nikakvo obeštećenje.

Oko 70 radnika fiktivne švicarske firme "Dunmorr Group AG", koji su privedeni u zajedničkoj akciji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, terete se za višemilionsku prevaru državljana EU. U Banjaluci su privedena 22 radnika firme, u Bihaću 10, a u Sarajevu više od 40 radnika.

Tokom pretresa, policija je pronašla visokosofisticiranu softversku opremu za prikrivanje tragova krivičnog djela čija se vrijednost procjenjuje na stotine hiljada eura.

Riječ je o softverima koje je policija pronašla prvi put, a koji za dvije sekunde mogu prikriti tragove krivičnog djela.