Dan planete Zemlje
47

Čovjek okolinu zagađuje kao da sutra ne postoji: Ovako izgleda izletište kod Sarajeva

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom Dana planete Zemlje komunalno preduzeće "Rad" je s volonterima održalo akciju čišćenja otpada na lokalitetu Barice. Ova aktivnost je u sklopu proljetnog čišćenja Sarajeva, koje će trajati sve do 22. maja.

S obzirom na to da je riječ o popularnom izletištu, nevjerovatno je koliko neodgovorni pojedinci zagađuju okoliš. A kakvo stanje su zatekli radnici komunalnog peduzeća i volonteri na sarajevskom izletištu Barice, najbolje ilustriraju fotografije našeg reportera.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP "Rad" je izjavio kako najveću odgovornost za zgađivanje okoline snose nedogovorni pojedinci.

"Nažalost, ovo je samo odraz onoga što imamo u urbanim prostorima. Zelene površine, odnosno generalno prostor zelenih pojaseva u Sarajevu i oko njega nisu ni najmanje pošteđeni onih neodgovornih pojedinaca koji, nakon dolaska u ove zelene oaze, svoj otpad ostavljaju iza sebe. Ovaj prostor manje-više čine nepristupačnim, onemogućavaju njegovo normalno korištenje. Povodom Dana planete Zemlje Komunalno preduzeće "Rad" je s nekoliko volontera danas izašlo na lokaciju Barica kako bi izvršilo čišćenje i, između ostalog, podiglo svijest o značaju zaštite okoliša. Želimo budućim generacijama ostaviti podstrek za očuvanje onih prirodnih resursa koje imamo nadomak grada", rekao je on.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad (Foto: I. Š./Klix.ba)

Međutim, akcija čišćenja nije dovoljna, jer vrlo brzo dođe do ponovnog bahatog ponašanja.

"Akcija čišćenja je krenula još početkom marta i prilagođavali smo se vremenskim prilikama. Intenzivnije smo krenuli s aktivnostima, kada je riječ o samoj velikoj akciji, 14. aprila. Dalje se provode aktivnosti shodno rasporedu koji je napravljen prema općinama. Povratne informacije s terena govore da već očišćene lokacije bivaju, nažalost, ponovo vraćene u prethodno stanje nakon svega dan ili dva. Riječ je o lokaciji na početku Aleje ambasadora u neposrednoj blizini Bentbaše, spoju Darive i Obhodže, Sarajevskih gazija, Hladivoda, Baruthane, Zmajevca i Sedrenika. Jutros su kolege morale ponovo aktivirati ručno čišćenje i pranje pomenutih lokacija upravo zbog tih neodgovornih pojedinaca", izjavio je on.

Pomoć građana je neophodna u borbi za očuvanje okoline te je Ramić naveo telefonski broj na koji mogu prijaviti sva kršenja.

"Postoje sankcije, postoji Zakon o komunalnoj čistoći i aktiviran viber broj koji je namijenjen ovoj akciji (062 002 244), na koji građani mogu prijaviti sve nedgovorne pojedince i javiti informacije o stanju određenih javnih površina kada je riječ o odlaganju otpada. Također je aktivan eko telefon na koji mogu prijaviti one osobe koje se neadekvatno ophode vlastitim otpadom, a naročito u urbanim prostorima", kazao je on.

Napomenuo je da se otpad mora odlagati na mjesta koja su predviđena za to.

"Nažalost, korpe su bile postavljene, ali brzo su uništene. Zbog nedogovornosti i vandalizma bivaju i spaljene. Neke su čak odnesene tako da apelujemo na posjetioce upravo ovog lokaliteta Barica da nakon korištenja zelenog prostora i uživanja u prirodi svoj otpad pokupe. Na parkingu postoje kontejneri, odnosno korpe gdje se on može odložiti i koje će 'Rad' preuzeti i adekvatno zbrinuti", zaključio je Ramić.