Sačuvana tradicija
309

Zvuci sirena odzvanjali Tuzlom, obilježen Dan vozača i automehaničara

Piše: A. K.
(Foto: D.Z./Klix.ba)
Svečanim defileom motornih vozila i uz zvuke sirena koji su odzvanjali glavnim tuzlanskim saobraćajnicama, danas je u Tuzli obilježen Dan vozača i automehaničara kojim se njeguje tradicija prijevoza putnika na ovim prostorima.

I ovog 15. januara tradicionalno je u Tuzli obilježen Dan vozača i automehaničara koji je ustanovljen 1960. godine kada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije.

Tuzlanski defile u kojem su učestvovali vozači autobusa, kamiona, traktora, saniteta, vatrogasnih, taksi i drugih vozila krenuo je od baze Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla, a potom je prošao južnom i sjevernom gradskom saobraćajnicom.

Uz neizostavne zvuke sirena svi učesnici defilea proslavili su svoj dan, ali se i prisjetili svojih kolega, profesionalnih vozača koji dane za volanom provode u drugim bh. gradovima.

Inače, tradicija obilježavanja Dana vozača i automehaničara u poslijeratnom periodu sačuvana je tek u nekoliko bh. gradova među kojima je i Tuzla.

Današnji događaj u gradu soli upriličen je u organizaciji Udruženje vozača i automehaničara grada Tuzle koji okuplja više od 300 članova.