Ekonomski razvoj
8

Zvizdić u posjeti Brčko distriktu, razgovarano i o mostu na rijeci Savi

Er. M.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas Brčko distrikt BiH gdje se susreo sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i zamjenik predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Ivom Filipovićem.

Razgovarano je o ekonomskom razvoju, perspektivama mladih i saradnji institucija Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH na razvojnim i infrastrukturnim projektima.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Brčko distrikt može biti dobar primjer i paradigma iskazane pozitivne političke volje, dobre saradnje unutar političkih subjekata, naroda i građana u cilju pronalaženja najboljih rješenja za razvoj Brčko distrikta i za jačanje njegovih ekonomskih, društvenih kapaciteta i povećanje nivoa standarda svih građana, posebno mladih ljudi. Istaknuo je da je pitanje odlaska mladih ljudi najveći makroekonomski problem s kojim se susrećemo u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da fokus djelovanja institucija jeste da se kreira pozitivna atmosferu unutar Bosne i Hercegovine koja će omogućiti ekonomski razvoj i zadržati mlade, obrazovane ljude, sa kvalitetnim vještinama u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka razgovarano je i o zaobilaznici Brčko i o mostu na rijeci Savi u Brčkom koji je ujedno i granični prijelaz izmedju BiH i Hrvatske.

"Jedan od bitnih elemenata ekonomskog razvoja jeste infrastruktura i tome smo danas posvetili najveću pažnju. Brčko distrikt se nalazi na dobroj poziciji i vi trebate da budete dio izgradnje infrastrukturne mreže BiH, posebno kada govorimo o izgradnji auto-puteva, brzih cesta i svakako, daljem razvoju Luke Brčko koja može biti značajan objekat unutar Dunavske inicijative ili veza sa skoro 16 zemalja srednje Evrope koje putem Dunava i Save mogu biti povezane", rekao je predsjedavajući Zvizdić.