"Neka gledaju pucnjave"
63

Zvizdić ponovo pozvao NATO u Brčko, Nešić mu odgovorio da ih "pozove u Sarajevo"

A. L.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić pozvao je još jednom NATO da rasporedi kontigent vojnika u Brčko distriktu, a snage EUFOR na "frekventniju prisutnost" u povratničkim mjestima.

Na to mu je odgovorio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je istakao da Republika Srpska nije nikada bila prijetnja po bezbjednost, ni BiH ni drugih, "dok su, nažalost, u brojnim izvještajima State departmenta i zemalja EU pojedine grupe u Federaciji BiH markirane kao prijetnja globalnoj sigurnosti zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom 'Islamska država'".

Nešić je poručio Zvidiću da NATO trupe zove u Maoču, kada ih već zove u Brčko distrukt.

"Denis nikada nije bio u Brčkom, posavjetovao bih mu da ode i razgovara sa ljudima. U Brčkom, ako hoće, može naučiti kako Srbi, Bošnjaci i Hrvati zajedno i mirno žive, međusobno se poštujući. Njihova djeca idu u iste škole i nemaju dvije škole pod jednim krovom, kao što je to slučaj u FBiH", napisao je Nešić na mreži X.

Nešić je naveo da je tužno da političar, "koji je dobar dio svog života vlast", skoro 30 godina nakon rata priča o ratu umjesto o budućnosti, investicijama, radnim mjestima...

"Ne čuh Denisov poziv Zapadu: "Dođite i uložite ovdje!". Naprotiv, ovom porukom im je poručio da ovdje nije bezbjedno, a kapital bježi sa mjesta koja nisu sigurna. Očito, baš ga briga kako narod živi, jer njemu je dobro na budžetskim jaslama", dodao je Nešić.

Kad je riječ o sigurnosti povratnika, Nešić je naveo da bi Zvizdić da, čita izvještaje o sigurnosti, a "bio bi red da ih pročita za platu od 8.000 KM", vidio da su svi incidenti u Republici Srpskoj rasvijetljeni, za razliku od onih u FBiH.

"Da pozovemo, Denise, EUFOR da čuva srpske povratnike u Vozući, Tumarama, Mostaru, Zenici? Možda oni rasvijetle napade koji su se tamo dešavali. Možda ne bi bilo loše ni da zamolimo EUFOR da patrolira ulicama Sarajeva, u kojem vlada Zvizdićev Narod i pravda, a gdje bezbjednost nikada nije bila gora, pa građani malo-malo svjedoče pucnjavama, ubistvima, paljenju automobila i mafijaškim obračunima", naveo je Nešić.