BiH
6

Zvizdić: Dinamiziran put evropskih integracija

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je večeras, obraćajući se na sjednici Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH nakon poslaničke rasprave o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu, ocijenio da je dinamiziran put evropskih integracija.

Po njegovim riječima, kredibilnost u toj oblasti je pokazao i najbolji izvještaj koji je BiH do sada dobila u oblasti evropskih integracija i sama predaja aplikacije za članstvo.

"Značajno smo dinamizirali put evropskih integracija. Direkcija za evropske integracije (DEI) je stavljena u svoju punu funkciju i u potpunosti je spremna za prihvatanje i odgovaranje na upitnik, za prevođenje potrebnih materijala i koordinaciju svih institucija koje su vezane za pitanje upitnika", kazao je Zvizdić.

Naveo je da se Vijeće ministara BiH slaže s prijedlogom iznesenim tokom poslaničke rasprave, da naredni put bude napravljen zaseban izvještaj o evropskim integracijama koji će biti pripremljen za Zajedničku komisiji za evropske integracije i za oba doma državnog parlamenta.

Zvizdić je podsjeti poslanike da je ovo Vijeće ministara imenovano 1. aprila 2015. godine, tako da se ovaj izvještaj, na neki način, odnosi na devet mjeseci rada u prošloj godini.

Ocijenio je da je ovo Vijeće ministara BiH svojim radom značajno prevladalo postojeće zastoje.

"Održali smo gotovo 50 posto više sjednica i usvojili od 30 do 50 posto više materijala nego bilo koje Vijeće ministara u prošloj dekadi, a što je rezultiralo dinamiziranjem evropskoga puta kao i značajnim rastom svih vitalnih ekonomskih parametara te jačanjem svih onih sektora ili prioriteta kojima smo posvećeni", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Konstatirao je da su "principi na kojima se ranije djelovalo značajno prevaziđeni i značajno unaprijeđeni u smislu efikasnosti rada i pozitivnih efekata koje taj rad ima na sve oblasti života, rada, društvenih, ekonomskih i socijalnih kretanja, a koja su u nadležnosti Vijeća ministara“.

"Kada govorimo o nivou sigurnosti u BiH, to smo prepoznali kao jedan od važnih prioriteta. Stabilnost, sigurnost BiH i regiona je preduvjet za ozbiljan ekonomski razvoj. Prilikom kreiranja budžeta smo povećali budžete u svim policijsko-obavještajnim agencijama na nivou BiH, Sudu i Tužilaštvu, kao i Agenciji za borbu protiv korupcije", podsjetio je Zvizdić.

Time smo, dodao je on, poslali signal da želimo da radimo na jačanju prava i na povećanju nivoa sigurnosti u BiH i samom regionu.

Po njegovim riječima, svi vitalni ekonomski parametri u BiH su u porastu.

"Značajno je unaprijeđena regionalna saradnja čime su ipak relaksirani odnosi u samoj regiji", kazao je Zvizdić, te pozvao poslanike da glasaju za Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH.