BiH
75

Zvaničnici RS odbacili odluku Ustavnog suda BiH: Ne odričemo se Dana RS

Pišu: A. P. i T. Č.
Foto: Klix.ba
Obraćanje medijima nakon sastanka (Foto: Klix.ba)
Predstavnici Republike Srpske jednoglasno su na današnjem sastanku sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom odbacili odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS, 9. januara.

Nakon sastanka u Palati RS u Banjoj Luci poručili su da će tražiti da Parlamentarna skupština u roku od 120 dana donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se iz ove institucije izbacile strane sudije.

Iako je u Dodikovom pozivu na ovaj sastanak spominjana opcija pozivanja zvaničnika RS u državnim institucijama na bojkot rada, to nije usvojeno.

"Dogovorili smo se jednoglasno da se odbije odluka Ustavnog suda BiH i da ostajemo pri Deklaraciji koju je donijela Narodna skupština RS", rekao je Dodik.

On je najavio i referendum u RS na kojem bi se narod izjasnio da li podržavaju odluku Ustavnog suda BiH i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS.

Mladen Bosić, lider SDS-a, je rekao da je Ustavni sud BiH uzeo ingerencije koje mu ne pripadaju i pretvorio se u nekoga ko prekraja zakone na svoju ruku.

"Izražavamo protivljenje procesima koje preuzimaju ulogu koje je nekada imao OHR. Predložit ćemo donošenje zakona o Ustavnom sudu kako bi ubuduće radio ono što i treba a tiče se pravosuđa", istakao je Bosić i dodao da će i strankama u FBiH predložiti sastanak na kome bi se riješilo ovo pitanje, koje, prema ocjeni Bosića, nije u interesu nijednog naroda

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom i istakao da je jako je važno što su zajednički konstatovali da odluka Ustavnog suda "narušava sam Dejtonski sporazum", kao i da "Ustavni sud donosi odluke kao političko tijelo, iako to nije".

"U Sudu žele da mijenjaju ustavni položaj RS i sam Ustav, a to je nedopustivo i to ne radi nijedan Ustavni sud na svijetu", rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić, dok je lider PDP-a Branislav Borenović naglasio da se PDP ne odriče 9. januara i da će ga nastaviti slaviti, te pozvao sve političke faktore u BiH na konstruktivne razgovore u kojima neće biti preglasavanja ističući da će biti isključivo poštovano dejtonsko slovo zakona.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je 26. novembra na apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH jer je taj dan, 9. januar dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.

Narodnoj skupštini RS naloženo je da u roku od šest mjeseci usaglasi član 3b ovog zakona sa Ustavom BiH.

"Ustavni sud ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnog suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnog suda u tom kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati", navedeno je u saopćenju.