Komentari (52)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
....što vrijedi novi zakon kad ga nesposobna država neće sprovesti kao ni dosada...osim u onom dijelu koji se tiče lakšeg davanja otkaza radniku.....
dajte nam satnice kao u eu pa onda uvedite zakon kao u eu!!!! a ne zakon bez pokrica i legalizaciju robovlasnckoga sistema!!!!! sto ne kaznjavate posldavce koji ne isplacuju radnike na vrijeme!!!!!
Čuj nudi godišnje odmore oj bože dragi,šta reći na ovo,ostao sam bez teksta
Glupane da je bolji predložili bi ga radnici. A što svoja primanja i minimalnu platu ne uskladite sa EU. EU njih kupi tako što im ništa ne prigovara za njihova primanja a radnike pretvara u robove.
Savjesni radnici !! Da se ne plase !! Pa kako kod nas hoda, oni koji su savjesni jos uvijek su nezaposleni, a oni zaposleni (cast malim izuzecima) zaposlili su se preko stranacih stela. Njima ne treba savjest, uhljebili su se, pa ce uhljebitii svoju djecu i ostali rod.
Kad nam dosad nidte pomagali nemojte ni ovim "boljim" Zakonom o radu..
svako i najmanje radno pravo svakog radnika, zaposlenog i nezaposlenog, se mogu izraziti u novcu, te je sustina promjena koje se namecu u tome da se drustvena bogatstva stecena od pocetka XX vijeka pokusavaju preliti u ruke kapitalista. Nigdje nema garancije da ce oni te "ustede" uloziti u nova radna mjesta a ne u svoje nove aute i nekretnine
Morao sam da se javim na ovu uzasno nepristojnu, bezobraznu izjavu. Hocemo li onda praviti zakon za poslodavce, zakon za ove kao ovaj ministar... On i poslodavci ce da odlucuju ko je savjesan za njihove pojmove... ili Vigemark, koji se usudio da uzme Titino ime u usta.. Laz je da postoji tzv. evropsko zakonodavstvo za ovu oblast, ova pitanja svaka zemlja regulise u skladu sa svojom tradicijom, mogucnostima i sl. Radno prevno zakonodavstvo nije materija za koju je nadlezna EU.
A šta je sa "nesavjesnim" poslodavcima
Savjesni radnici lete sa posla da se uhljebe "savjesni" stranacki kadrovi.Sada ce to biti puno lakse.
Jeli ovo znaci,da ako ne dopustimo Evropskim tajkunima,da nas poro. be,da nasi radnici vise nece imati pravo ni na godisnji odmor?hahaha Znaci neusvajanjem novog zakona o radu,prestaje biti na snazi i stari,radnici gube i onih 5% nikakvih ljudskih prava koje su imali? Nista ovdje bez revoucije izgleda.
Sta znaci biti savjestan radnik,da bude spreman na platu od 300 km?(kao sto je to slucaj danas u Bugarskoj i Rumuniji,kada su im zapadno Evropski tajkuni,preko domacih kriminalaca pokupovali sva drzava preduzeca,za najnize moguce cijene,sto zele da urade i od Bih,zato su sklonili SDP sa vlasti, jer nisu dali proidaju Telecoma,Elektroprivrede itd,pa su gurnuli kriminalnu SDA,da im to omoguci),da zene ne smiju otici na trudnicko,da je i dalje rade prekovremeno,umjesto 180,da rade preko 200 sati? Mrs stoko izdajnicka,prodana.
Ovdje se radi o tome,da sadasnji zakon u radu,koji je nikakav,za radnike ocajan, postaje jos gori,umjesto bolji,i ne kontam sta dobro od novog zakona o radu imaju radnici? Koliko ja vidim,imaju samo poslodavci,koje Novalic zapravo ovdje stiti,a nas laze,kao da je novi zakon protiv povlastenih kategrorija iz javnog sektora. Cilj je preko noci omoguciti evropskim tajkunima,da nas za sto manje pare kupe,od cega ce imati interesa i nasi kriminalci,odabrani sloj njih,koje ce ZApad kao znak zahvalnosti,postaviti na celna mjesta tih preduzeca,na kojima su zaporavo vec.
Pa tacno,i umjesto da se to sto ne valja 20 g mijenja na bolje,ono treba valjda da postane jos gore,nigdje veze.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Mozda grijesim ali novi zakon predvida produzavanje radnog odnosa uz potpisivanje ugovora o radu.u normalnim zemljama to je ok digla bi se produktivnost samih radnika a kod nas to znaci da vise posten covjek nije siguran bez ugovora za stalno.JEdnostavno ovo je legitiman nacin da se nepogodni rijese kroz ove ugovore nisi poslusan ok istrpimo te dok ti traje ugovor i onda jednostavno dobijas otkaz po datom ugovoru uz obrazlozenje da nisi zadovoljio kvalitetu koju se od tebe trazii.to je to nema sta drugo biti
Koga ovaj farba,ko da smo blesavi i neznamo čitati.