BiH
5

Žrtve torture poručile vlastima u BiH: Mi postojimo i patimo, usvojite zakon o našim pravima!

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Devet sarajevskih mostova od Skenderije do Vijećnice osvanulo je jutros sa porukom koju su uputili članovi Saveza logoraša BiH u okviru obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture. Učinili su to kako bi podsjetili vlast, koja je na njih zaboravila, da još nije donesen zakon o pravima žrtava torture.

"Ovo je prilika da još jednom ukažemo institucijama vlasti u BiH da je krajnje vrijeme da posvete pažnju bivšim logorašima i žrtvama torture da se donese zakon o pravima žrtava torture i tražimo da se evropska zajednica i Generalna skupština UN-a izvrši pritisak da ga BiH donese", rekao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša.

Centralno obilježavanje je bilo na Principovom mostu za kojeg Mešković kaže da "predstavlja greben na kojem se lomi historija BiH".

"Na BiH je da li će historija BiH ići putem zaborava i putem veličanja zločina ili će krenuti pute suživota i pomirenja. Ako krene ovim drugim putem, onda su žrtve torture populacija za koju BiH mora imati sluha. To je jedina kategorija koja nije riješena u zakonskim okvirima", istakao je Mešković.

Od zakon traže da obuhvati tri segmenta - da se navede tačan broj žrtava, reparaciju i obilježavanje mjesta zločina. Naglasili su da novac nije ključan i da je ovaj zakon potrebniji onima koji nisu zapamtili agresiju i logore.

"Svjedoci smo historije BiH 1940-ih godina kada su bila ubistva i logori. Tada smo mislili da više neće biti rata, ali 1990. su došle brzo i sve se ponovilo samo u većim razmjerama. Naša je obaveza da svim žrtvama stvorimo pretpostavke za sigurniji i ljepši životu u BiH i da zakon bude primjenjiv na sve žrtve bez obzira na nacionalnu, vjersku i etničku pripadnost", kazao je Mešković.

Almir Đelilović iz Saveza logoraša BiH kazao je kako se nada da će zakon biti usvojen ove godine jer na njega čeka od 2005. godine, a da je glavni problem politika koja, kako kaže, ne želi da prizna da u BiH postoje žrtve torture.

"Više od 200.000 žrtva, 30.000 ubijenih, 25.000 seksualno zlostavljanih i 3.000 nestalih i hiljade optužnica koje su dokaz da žrtve torture postoje u BiH. Nažalost to bh. institucije nisu uvidjele do sada. Usvajanjem zakona žrtve bi dobile minimum ljudske satisfakcije", kazao je Đelilović.