BiH
0

Zrno: Nestabilna municija jedan od centralnih sigurnosnih problema u BiH

FENA
Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Branko Zrno kazao je danas da su vojni viškovi jedan od centralnih sigurnosnih problema u BiH. Riječ je o 30.000 tona municije. Dodao je kako ima dovoljno potencijala da se prošire kapaciteti za uništavanje te municije te kako treba rok njenoga uništavanja svesti na razumnu vremensku granicu.

Zrno je upozorio da je to ekološki i sigurnosni problem. "Vojni viškovi vrijede za višak takozvane nestabilne municije, znači municije koja više ničim, ni kemijski, a naročito ne na način držanja, uskladištenja ne garantira da neće doći do njenog aktiviranja. Zbog toga se i zove nestabilna municija", kazao je Zrno.

On kaže kako nije siguran koliko zajednica, kolektivitet u BiH uopće osjeća to kao opasnost.

"Jedan od centralnih problema kako i na koji način se riješiti tih viškova takozvane nestabilne municije. Trenutačno, a to je u ingerenciji UNDP-a, ta municija se uništava na dva lokaliteta - u 'Pretisu' u Vogošći i u Doboju", kazao je Zrno.

"Ovo jeste i ekološki, ali je prvenstevno sigurnosni problem", upozorio je Zrno.

Napominje da ima dovoljno objekata bivše namjenske proizvodnje koji se lako i s malo novca mogu preurediti ili prenamijeniti za svrhu uništavanja municije, a i dalje da budu korisni kao objekti.

"Uz ovo, moramo povezati i viškove takozvanog malog i lakoga naoružanja. Postoje objekti u kojima se ono uništava, a to su zenička Željezara i banjalučki Jelšingrad", kaže Zrno.

Podsjetio je da je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH nedavno organizirala skup na Jahorini koji je bio eminentan, pozvan i stručan da odgovori na pitanja sigurnosti u BiH u kontekstu viškova municije i naoružanja.

Zajednička komisija je donijela zaključke i uputila ih Vijeću ministara BiH, a oni se odnose prvenstveno na djelovanje Ministarstva odbrane, zajedno s UNDP-om i svima ostalima.

" Treba novac za ovo, ali čini se da to nije centralna prepreka, jer izgleda da ima novca koji čeka i koji bi trebao biti stavljen u funkciju onog trenutka kada ovaj projekt zaživi u bržem tempu", kazao je Zrno.

Upitan šta bi trebalo odmah, prioritetno uraditi da se ovaj problem riješi, Zrno je istaknuo kako prioritetno moramo ubrzati proces uništavanja.

"Ne možemo i nemamo pravo ovu zemlju još 20 godina ili možda više od 20 godina držati taocem neadekvatnih skladišta, neuravnotežene i nesigurne municije i u stalnom, permanentnom strahu i objektivnoj mogućnosti eskaliranja ovog problema", zaključio je Zrno.