Zahvaljujući vjetru
0

Zrak je trenutno čist na području Kantona Sarajevo, zagađujuće čestice u padu

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zrak na području Kantona Sarajevo je trenutno čist i ne očekuje se da će situacija, s obzirom na vremensku prognozu, biti pogoršana u narednih 48 sati.

Usljed promjene u intenzitetu i smjeru vjetra tokom noći došlo je do naglog pada čestica PM10 i čišćenja zraka u sarajevskoj kotlini.

Prema podacima s mjernih stanica, prosječne dnevne vrijednosti ovog zagađivača su tokom zadnja 24 sata bile izuzetno visoke i u pojedinim zonama mjerenja, poput Otoke, Ilijaša, Vogošće i Ilidže su dostizale i nivoe utvrđene za proglašenje epizoda iz Plana interventnih mjera.

Međutim, kako javljaju iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo, zrak je trenutno čist, a uzimajući u obzir najavljene vremenske prilike, ne očekuje se značajnije pogoršanje u narednih 48 sati.

"Prema sinoptičkoj prognozi, danas i sutra bit će oblačno vrijeme s povremenim manjim padavinama u vidu kiše i snijega, kao i pojavom slabog do umjerenog južnog vjetra. Ovakva situacija bi se trebala odraziti na niže koncentracije zagađujućih materija", navode.

Dodaju da će stručno tijelo Kantona Sarajevo nastaviti kotinuirano pratiti stanje i izvještavati nadležno Ministarstvo o kvalitetu zraka, te predlagati eventualne mjere u slučaju potrebe.