928 miliona razloga
171

Zolj o povlačenju tačke budžeta: Njih je strah tog novca, ne znaju čitati dijagrame

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj održao je u četvrtak ujutro vanrednu konferenciju za medije povodom njegovog jučerašnjeg ponovnog povlačenja teme usvajanja kantonalnog budžeta sa skupštinske tačke dnevnog reda. Nacrt budžeta za 2019. predviđa rekordnih 928 miliona KM.

Zolj smatra da pojedini delegati u Skupštini KS ne znaju čitati dijagrame prezentacije budžeta i da ih je, u suštini, strah tog novca. On tvrdi da je paradoksalno tvrditi da je budžet loš, a onda nas mole da se usvoji.

"Pokušali smo obrazložiti kako smo došli do najvećeg budžeta u historiji KS, ali njegova realizacija zahtijeva ozbiljan pristup i toga su se neki prepali. Jedan Igor Stojanović je rekao da je u budžetu predviđeno 80 miliona kapitalnih projekata, a to je zapravo više od 150 miliona KM. Osjetio sam strah jer kontrola svega toga polazi od maja 2019. godine. Svi ovi euri padaju u vodu i ostaju za neki drugi period jer stvara se alibi za nemogućnost realizacije svega što ostavljamo. Žao mi je što ćemo sada izgubiti pet-šest mjeseci", rekao je aktuelni premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

On kaže da je neozbiljno kritikovati "najveći budžet Kantona Sarajevo", da aktuelna vlada osigurava rekonstrukcije cesta, pruge, nove autobuse, trolejbuse i da zbog toga ne zaslužuje nepoštivanje.

"Ne mogu da vjerujem da se tri puta postavlja pitanje šta je s platama od septembra do decembra. Ministar odgovori da je to u tekućim rezervama i onda opet neko postavi to pitanje i o čemu onda mi da razgovaramo? Zašto se to radi? To je strah iako se najavljuju kao najbolja vlada Kantona Sarajevo. Testirat ćemo to", kazao je Zolj.

On se pred novinarima i upitao zašto o budžetu nije raspravljano ranije, jer, kako kaže, ta mogućnost postoji od 23. novembra.

"Kada se raspravlja o budžetu, to bi trebalo biti jednostavno. Mi smo htjeli da se budžet usvoji, ali postoji granica dostojanstva. Kada je riječ o platama, plate će se isplaćivati i ljudi neće ostati bez plata. Svi idu na privremeno finansiranje, a ovdje se u vezi s tim stvara fama", zaključio je premijer Zolj.

Podsjećamo, premijer Zolj sinoć je po drugi put povukao tačku dnevnog reda koja se odnosi na izglasavanje Nacrta budžeta i to nakon cjelodnevne rasprave. Prvi put je to uradio na hitnoj sjednici novog saziva Skupštine KS, nakon što su se zastupnici iz SDA izjasnili da je preuranjeno raspravljati o budžetu prije završetka konstituiranja skupštine.