BiH
0

Znatno povećanje broja zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Od 8. novembra, kada je Vijeće Evropske unije za pitanja pravde i unutarnjih poslova donijelo konačnu odluku o viznoj liberalizaciji za građane BiH, do danas, dan pred stupanje na snagu odluke o viznoj liberalizaciji, zahtjeve za podnošenje biometrijskih pasoša podnijelo je 90.220 građana BiH, a u istom periodu odštampano je 58.583 biometrijskih pasoša, izjavila je Feni glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija.

Prema podacima koje je navela Opardija, vidi se da je došlo do znatnog, gotovo trostrukog povećanja podnošenja zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša, bez kojih se ne može putovati bez viza, u odnosu na period od mjesec dana prije odluke Vijeća EU 8. novembra. Naime, u tom periodu podneseno je oko 33.000 zahtjeva.

A kada se podaci o podnošenju zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša iz perioda od 8. novembra do danas uporede s podacima iz istog perioda prošle godine, vidi se da je došlo do gotovo šestorostrukog povećanja - tada je podneseno oko 14.500 zahtjeva.

Ukupno je od 15. oktobra 2009. godine, kada se počelo s izdavanjem biometrijskih pasoša, do danas odštampano 418.679 ovih pasoša, kazala je Opardija.