BiH
218

Život bez nasilja i stresa: Indijski duhovni vođa Sri Sri Ravi Shankar doputovao u Sarajevo

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Indijski duhovni vođa, mirotvorac i humanitarac Sri Sri Ravi Shankar je danas u poslijepodnevnim satima došao u Sarajevo, a na aerodromu su ga dočekale stotine pristalica njegovog učenja iz BiH, zemalja regije, ali i svijeta.

Sri Sri Ravi Shankar je nosilac brojnih svjetskih priznanja i nagrada, a tri puta je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Njegova vizija, kojom nastoji promovisati društvo i život bez stresa i nasilja, ujedinila je milione ljudi širom svijeta kroz programe Art of Living Fondacije koju je osnovao i koja ima poseban savjetodavni status pri Ekonomskom i Socijalnom Vijeću Ujedinjenih Naroda (ECOSOC).

Njegov je dolazak u BiH organiziralo udruženje Umijeće življenja (Art of Living) iz Tuzle, koje u Bosni i Hercegovini djeluje od 2000. godine, provodeći programe Međunarodne Art of Living Fondacije koja postoji u 160 zemalja.

"Život je slavlje. Toliko smo pod stresom da zapravo ne primjećujemo dragocjenost života i ne uživamo u njemu onoliko koliko bismo zaista mogli", kazala je za Klix.ba Marija Gec-Emkić iz fondacije Umijeće življenja iz Tuzle i dodala da iz tog razloga postoje Art of living antistresni tečajevi koji omogućavaju da učinkovitim tehnikama disanja "pomognemo sebi, brže se oslobodimo stresa i samim tim svaki sadašnji trenutak proživimo sa puno više ljepote, radosti i osmijeha."

Sri Sri Ravi Shankar će večeras u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru održati predavanje pod nazivom "Glas za mir i ljudske vrijednosti" koje počinje u 19 sati. Njegovo će se predavanje iz Sarajeva putem interneta moći pratiti u preko 50 zemalja svijeta.

"Večeras ću govoriti upravo o tome - kako živjeti život bez stresa i nasilja, pokazat ću vam konkretne metode. Dugo su me molili da dođem u Bosnu i Hercegovinu i sretan sam što sam našao vremena da sam konačno tu", kazao je Sri Sri Ravi Shankar u svom kratkom obraćanju medijima ispred sarajevskog aerodroma.

Nakon obraćanja u evropskom parlamentu u Briselu, Sri Sri Ravi Shankara će sutra u zvaničnu posjetu u Sarajevu primiti član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.