BiH
22

"Žive jaslice" i u centru Banje Luke

FENA
Centrom Banje Luke večeras su se prolamale božićne pjesme, a u dvorištu župe Pohoda Blažene Djevice Marije upriličene su "Žive jaslice", s likovima i pravim životinjama.

"Žive jaslice su jedna velika slikovitost, gdje čovjek može konkretno dodirnuti, opipati i vidjeti koliko je Božija ljubav velika prema čovjeku", kazao je za Fenu pomoćni banjalučki biskup Marko Semren.

Božija blizina, navodi biskup Semren, dira čovjeka, vjernika, da osjeti toliku neizmjernost u konkretnom svijetu, ma kakav bio.

"Bog je u njemu prisutan i nikada nije digao ruke od čovjeka. O tome najslikovitije govori Božić", podsjeća Semren.

Ovom kulturno-vjerskom manifestacijom dočarana je radost blagdana Božića, a ipak se Božiću raduju svi podjednako, najviše veselja pokazali su najmlađi Banjalučani.

U glazbenom dijelu programa tradicionalne hrvatske i međunarodne božićne napjeve izveli su vokalni ansambl "Beyachad" iz Banje Luke, dječji zbor banjolučkih župa "Anđelčići", te "Sol zemlje", novoformirani vokalno-instrumentalni sastav mladih banjolučke gradske župe, koji se se premijerno predstavio javnosti.

S zvonika banjolučke župne crkve svečano su zazvonila i tri zvona, koja su nedavno elektrificirana i koja, nakon dugo vremena, svakodnevno redovito zvone pozivajući vjernike na molitvu.

Vrhunac programa ipak je bilo uprizorenje živih betlehemskih jaslica s likovima i pravim životinjama, prema evanđeoskim izvještajima i kršćanskoj tradiciji, u izvedbi katoličke studentske mladeži iz Banje Luke.