BiH
0

Zirojević i Polidori za jačanje saradnje Italije i BiH

FENA
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević sastao se u utorak u Sarajevu s ministricom međunarodne trgovine Republike Italije Catiom Polidori.

Zirojević je istakao dobru saradnju dvije države, ali i potrebu jačanja međusobnih ekonomskih odnosa, naglasivši sve prednosti BiH za investiranje u razne oblasti privrede (energetiku, tekstilnu industriju, turizam, poljoprivredu i dr.).

Istakao je potrebu izgradnje hidroelektrana u srednjem toku rijeke Drine te naglasio sve prednosti zakjučenih bilateralnih ugovora, ali i potrebu za što skorijim zaključenjem sporazuma o ekonomskoj saradnji, koji omogućava neposredne kontakte privrednika kroz rad zajedničkih komiteta, a samim tim otvara mnogo veće mogućnosti za investicije i talijanskih privrednika u BiH.

Polidori je iskazala potrebu za jačanjem ekonomske saradnje dviju država i značaj i volju Republike Italije da pomogne BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Potvrdila je želju italijanske vlade da pomogne BiH u sticanju statusa kandidata za ulazak u EU. Dalje je istakla da je vlada Republike Italije donijela odluku o izdvajanju 15 miliona eura, a radi se o sredstvima koja bi bila iskorištena za ulaganja u BiH.

Polidori je istakla interesovanje italijanske vlade za investiranje u izgradnju hidroenergetskih kapaciteta u srednjem toku rijeke Drine, ali i potrebu italijanskih privrednika za investiranjem u razne industrijske grane, ističući zainteresovanost za investiranjem u oblasti tekstilne industrije.

Ministri su suglasni da svakako treba raditi na jačanju međusobnih veza, kako organa izvršne vlasti, tako i na omogućavanju neposrednih kontakata privrednika koje će sigurno doprinijeti mnogo bržem i jačem povezivanju i ekonomskoj saradnji dviju država, saopćeno je iz kabineta ministra Zirojevića.