BiH
15

Zimska služba Parka na terenu, uklanja se snijeg sa krošnji stabala

Klix.ba
Foto: KJKP Park
Foto: KJKP Park
Zimska služba KJKP Park je od ranih jutarnjih sati na terenu i prvobitno provedi aktivnosti na otresanju snijega sa krošnji stabala, prevashodno mladih sadnica drveća i ukrasnog grmlja.

Prema informacijama sa terena, na zelenim površinama koje su u nadležnosti Parka do sada zabilježeno nekoliko slučajeva lomljenja manjih grana sa starih stabala i to u Vilsonovom šetalištu, a u ulici Behdžeta Mutevelića je oštećena krošnja jednog stabla smrče.

Radnici rade i na poslovima čišćenja snijega s parkovskih staza, platoa i stepeništa, kao i ručnom čišćenju snijega sa parkovskih klupa, ukrasnog grmlja, žive ograde i drugih parkovskih sadržaja obuhvaćenih Programom rada zimske službe KJKP Park za ovu sezonu.

Parkova zimska služba, u skladu sa svojim Programom, s radom počinje u momentu kada snježni pokrivač u Kantonu Sarajevo iznosi 10 i više centimetara. Zimsku službu čini cjelokupna radna snaga koja je inače tokom godine angažirana na održavanju javnih zelenih površine, zajedno sa svom raspoloživom mehanizacijom.

To su danas sve radne jedinice Sektora održavanja raspoređene u šest općina u Kantonu Sarajevo i sva radna snaga na terenu, uklanjanja snijeg s parkovskih staza, platoa i stepeništa, kao i posipanju industrijske soli i abrazivnog materijala.

Tokom zimske sezone odnosno zimskih mjeseci mehanizacija i radnici Parka su svakodnevno u stanju pripravnosti i na terenu, a u slučaju intenzivnijih padavina u bilo koje doba dana, tokom noći, pa i danima vikenda, navodi se u soapćenju preduzeća Park.

Prema Programu zimske službe radnici Parka, svaki put kada visina snijega iznosi preko 10 cm, angažovani su na 30 lokacija, a osim otresanja snijega sa krošnji stabala, prije svega mladih sadnica i grmlja, svakodnevno čisti snijega sa 98.383,00 kvadrata parkovskih staza, pločnika i stepeništa, te 5.000 kvadrata staza u RZC Pionirska dolina i zoo vrt i iste tretira abrazivnim materijalom.

Iz Parka su uputili apel na građane da u slučaju da se zimske padavine nastave i intenziviraju, otresu snijeg sa mladog stabla koje se nalazi u blizini njihovih zgrada, poslovnih objekata ili slično, jer svako spašeno stablo tokom zime napredak je i doprinos našem ugodnijem ambijentu življenja.