Bjelašnica i Igman
0

Zimska sezona nije ispunila očekivanja

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ovogodišnja zimska sezona na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu nije ispunila očekivanja, te zbog toplog vremena i nedostataka snijega nije privukla optimalan broj posjetilaca.

"Tokom januara, kada su bile najnepovoljnije vremenske prilike imali smo najmanje turista. Sezonu skijanja uspjeli smo spasiti tokom februara i marta kada je bilo dovoljno snijega za skijanje, ali time naravno nismo ostvarili sve planove koje smo imali za ovu sezonu. Progoze govore da će ove sedmice padati snijeg, pa se nadamo da ćemo bar do kraja ovog mjeseca zadržati skijaše", kazala je Ajla Ajlagić, portparolka Ski centra Bjelašnica.

Dodala je kako ni topovi za vještačko pravljenje snijega koje je preduzeće ZOI '84 kupilo od austrijske firme Wintertechnik nisu puno pomogli, jer za umjetno osniježivanje potrebne su temperature ispod nule.

Ski Centar za kraj zimske sezonu najavljuju drugo snižavanja cijena karata. Visina sniježnog pokrivača na Babinom dolu danas iznosi 40 centimetara, a na vrhu Bjelašnice 256 centimetara.

Skija se na stazama spust (jedinica), od okretne stanice trosjede žičare, kolijevka (trojka), od polazne stanice ski lifta Heliodrom, četvorka, od polazne stanice ski lifta Heliodrom te staze 51 i 5b. Večeras će ski centar raditi i za noćno skijanje, i to u terminu od 19.00 do 21.30 sati.

Na Igmanu visina sniježnog pokrivača iznosi 30 centimetara, u funkciji su dva baby lifta, a uređene su i 2,5 kilometra duga staza za skijaško trčanje, te sankaška staza.