Magično izdanje noću
28

Zidine Starog grada Ostrošca u Cazinu osvijetljene solarnim svjetiljkama

M. N.
Zidine Starog grada Ostrošca u Cazinu osvijetljene su solarnim svjetiljkama koje su učinile da tvrđava izgleda magično u noćnim satima.
Ove svjetiljke imaju vlastite baterije za punjenje i samostalne su jedinice koje u potpunosti koriste sunčevu energiju za osvjetljenje namijenjenog prostora, što je prvi ovakav projekt u BiH. Projekt je realizirao Kulturni centar Cazin.

Ideja za realizaciju projekta je nastala još u 2017. godini, a projektni prijedlog je pripremljen u saradnji sa Službom za upravljanje razvojem Cazina. U 2018. godini aplicirali su na javni poziv Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK i osigurali 22.426,30 KM za nabavku ovih rasvjetnih tijela. Projekt je realiziran uz finansijsku podršku Grada Cazina u iznosu od 5.636,15 KM.

"Posebnost ove ideje leži u činjenici da javni sektor u našem gradu prati trendove upotrebe obnovljivih izvora energije, da nastoji smanjiti troškove svog svakodnevnog poslovanja, a ujedno i očuvati okoliš. Budući da je projekt prvi takve vrste na našem kantonu, smatrali smo da je potrebno projektu dodati i neke popratne sadržaje, zbog čega će u narednom periodu biti realizirano nekoliko studijskih posjeta učenika, a ujedno ćemo pripremiti promotivne sadržaje koji će pratiti aktivnosti projekta na najbolji način", kazali su iz Centra za kulturu Cazin.

Ideja je bila da se osvijetle zidine Starog grada Ostrošca, da budu vidljive turistima i prolaznicima u večernjim satima, a zbog veličine kompleksa i njegovog značaja za USK i Cazin. U narednom periodu slijedi druga faza ovog projekta koja će obuhvatiti ostatak zidina i kule unutar Starog grada.

Stari grad Ostrožac, u današnjem obliku i dimenzijama, sazdan je u četiri vremenske epohe. Najstariji dio, promjera 45-50 metara, je iz 13. stoljeća, ili preciznije 1286. godine, kada se u historijskim izvorima prvi put spominje Ostrožac i to kao posjed knezova blagajskih Babonića.

Dvorac datira iz 16. vijeka kada su Osmanlije osnovale osmanlijsku pokrajinu Bosnu. Mali dodatak je urađen uz dvorac između 1900. i 1906. godine za nepotvrđene članove habsburške porodice.

U periodu Drugog svjetskog rata, tj. za vrijeme Bihaćke republike, Ostrožac je jedno vrijeme bio i sjedište Vrhovnog štaba NOR-a, a u njemu je, od decembra 1942. do januara 1943. boravio čak i Josip Broz Tito. Pored toga, u tom periodu na dvorcu se nalazio i veliki pjesnik Vladimir Nazor, gdje je i napisao svoje čuveno djelo "S partizanima".

Od 8. novembra 2013. tvrđava Ostrožac nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.