Upućena inicijativa
17

Zeničko-dobojski kanton želi podijeliti jedno ministarstvo na dva, veća podrška kulturi i sportu

E. M.
Zgrada Vlade ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
Zgrada Vlade ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Alen Kapković i Goran Bulajić podnijeli su inicijativu kojom bi se formiralo zasebno ministarstvo kulture i sporta koje sada djeluje u sklopu obrazovanja i nauke.

Ideja o podjeli aktualnog Ministarstva za nauku, obrazovanje, kulturu i sport koju vodi jedan ministar postoji već dugo, a na posljednjoj sjednici Skupštine ZDK već pomenuti zastupnici su podnijeli inicijativu da kultura i sport dobiju zasebno ministarstvo kako je to slučaj u drugim kantonima.

Aktuelno djelovanje ovog ministarstva već dugo vremena na neadekvatan način rješava pitanja kulture i sporta, a u razgovoru za Klix.ba Kapković je kazao da koncentracija svega navedenog u jedno ministarstvo otežava efikasno upravljanje i pružanje podrške ključnim sektorima društva.

"Goran i ja smo dugo u sportu i onda smo obojica podnijeli zajedničku inicijativu jer je ovo jedini način da se naprave konkretni potezi za sport u kantonu. Nadam se da će to u ovoj godini biti realizovano, a uzor nam je Kanton Sarajevo koji je na sličan način riješilo problem", kazao je Kapković.

Dodao je da će u narednom periodu biti izrađena Strategija za sport te da će u narednom budžetu biti planirana posebna sredstva za sport.

"Ako bude riješeno i ranije, radit ćemo rebalans budžeta. U ovom ministarstvu nećemo zapošljavati mnogo ljudi već minimum samo kako bismo imali efikasne rezultate prema kulturi i sportu", kazao je Kapković.

Bulajić je kazao da je razočaravajuće stanje sporta i kulture u čitavom kantonu povod za inicijativu da se nadležno kantonalno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sporta razdvoji na dva nova: Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvo sporta i kulture.

"Kolega Kapković i ja samo svjedoci da i kada imamo transfer za sport u iznosu od 2.000.000 KM kao stavku budžeta kantona, vrlo je teško sredstva rasporediti na adekvatan način, baš zbog kompleksnosti ministarstva kao i nemogućnosti fokusa na sve oblasti iz svoje nadležnosti. Smatram da bi na ovaj način resursi bili usmjereni na dvije oblasti koje je neophodno, u narednom periodu, sistemski urediti i razviti. Isto tako, u Gradu Zenica su u toku aktivnosti na izradi Akcionog plana za razvoj sporta za naredne tri godine, tako da trenutno postoji 'kritična masa' da se ova problematika konačno strateški i sistemski uredi", poručio je Bulajić.

U naredom periodu će biti poznat stav Skupštine ZDK po ovom pitanju, a formiranje ovog ministarstva uveliko bi olakšalo rad i poboljšalo status u veoma bitnim segmentima društva.