Gradski kontra kantona
79

Zenički SDP poručio: Na kantonu ne želimo praviti vlast sa preletačima iz Kasumovićeve stranke

E. M.
Almir Babajić, Nermin Mehić i Elvis Alijagić (Foto: E. M./Klix.ba)
Almir Babajić, Nermin Mehić i Elvis Alijagić (Foto: E. M./Klix.ba)
Gradski odbor Socijaldemokratske partije danas je održao konferenciju za medije gdje su iznijeli unutarstranačke probleme, govorili o odnosu s Kasumovićem, novoj vladi, ali su kazali i da SDP Zenica nije za preletače u kantonu.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama GO SDP Zenica prisutnima su se obratili Almir Babajić, Nermin Mehić i Elvis Alijagić.

Konferencija za medije bila je i prilika da predstavnici GO SDP-a iznesu sve probleme s kojima se susreću, a prvi se medijima obratio Nermin Mehić koji je kazao da su pošteni, čistog obraza te da u vrijeme kada brojne socijaldemokrate obaraju glavu, oni ne žele svoje obarati.

"Izašli smo na izbore s 'Planom 10', a naši skupštinski zastupnici u kantonu moraju razgovarati s koalicionim partnerima, a ne odmetnicima i političkim lihvarima", kazao je Mehić misleći na sada nezavisne zastupnike u skupštini ZDK koji su napustili koaliciju.

Nermin Mehić (Foto: E. M./Klix.ba)
Nermin Mehić (Foto: E. M./Klix.ba)

Dodao je da nikada neće odstupiti od svog Plana, grada, kantona, FBiH i države te da će prozvati sve one koji ne rade.

Kazao je da je GO SDP Zenice održao sjednicu na kojoj je jasno poručio da ne podržavaju pravljenje parlamentarne većine u kantonu mimo programa i rada. Prozvao je i manje stranke de "prevrtanere" kojima je poručio da im je lihvarenje samo bitno.

Mehić je pozvao i članove KO da probleme vrate u stranku i da stranka to rješava, ali i da ne daju podršku Omeru Škalji i zastupnicima BHI-KF-a koji su napustili stranku Kasumovića.

O svemu su kako kažu informisali i predsjednika KO SDP ZDK Mirsada Mahmutagića koji se na sve oglušio poručivši mu da time ne cijeni jednu od najvećih organizacija u ZDK.

Alijagić je kazao da je ulogu pregovaračku uzeo KO SDP ZDK da vode politiku oko kadrovskih rješenja. Poručio je da, ako dođe do nove skupštinske većine, oni u Zenici nemaju ništa s tim.

Elvis Alijagić (Foto: E. M./Klix.ba)
Elvis Alijagić (Foto: E. M./Klix.ba)

"Činjenica je da će samostalni zastupnici iz BHI-KF, ako dođe do prekomponovanja vlasti, pitati se o imenovanjima. Premijerki Mehmedić čestitam na radu, BHI-KF je obavljao posao korektno i sigurno, a mi želimo razgovarati otvoreno o svemu", kazao je Alijagić.

O mogućem prelasku Sanje Renić u SDP kazao je da nije dobrodošla u SDP jer ne žele preletače i imaju proceduru kako se postaje član.

Almir Babajić se za razliku od svojih kolega prvo obrušio na Kasumovića kojem je odgovorio na pitanje da li Trojka (pa i SDP) dodjeljuje više novca Dodiku za vlast.

"Kasumović je 2008. godine učestvovao u izradi pravilnika o raspodjelu sredstava Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Da li je on dobar ili ne, možda, ali SDP nije odštetio FBiH ovom raspodjelom", kazao je Babajić te je potom iznio rezultate SDP-ovih ministara te šta su sve uradili za ZDK i Zenicu.

Almir Babajić (Foto: E. M./Klix.ba)
Almir Babajić (Foto: E. M./Klix.ba)

Kazao je da nisu u kontaktu sa predsjednikom KO SDP ZDK Mirsadom Mahmutagićem te da sve što se bude dešavalo, pa i imenovanja, najviše će ispaštati Zenica, a ne Zavidovići, Sarajevo, Maglaj...

Babajić je kazao da SDP nije učestvovao u razgovorima koordinacije oko nove vlade, ali da su imali informacije o tome šta se dešava. Kazao je da je rekonstrukcija vlasti napravljena i da SDP nije inicirao niti prisustvovao sastancima koordinacije koalicije koji su održani proteklih dana.

Ipak, to nije istina. U izjavi za medije Babajić se o već završenoj rekonstrukciji vlasti bez SDP-a pozvao na medijske natpise, a predstavnici SDP-a prisustvovali su sastancima koordinacije oko formiranja nove većine bez zastupnika BHI-KF, ali sa "preletačima" i Sanjom Renić kojoj su danas poručili da nema mjesta u SDP-u.

Babajić je poručio i da je SDP Zenica kolateral svih procesa i političkih dešavanja u Zenici i ZDK, a Nikšić im je poručio da će razgovarati kada bude imao vremena.

"SDP ne ruši vladu, jasan poblem imaju 4 zastupnika iz BHI-KF koji imaju nesuglasice s predsjednikom Kasumovićem i to moraju riješiti između sebe, a ne da nas uvlače u te procese i da trošimo energiju. Mi moramo braniti SDP. Sve dopise smo poslali i Nikšiću. Rečeno je da ćemo uskoro imati sastanak jer ima previše obaveza", zaključeno je na današnjoj konferenciji za medije.