BiH
1

Zeničani poručili: Odgovorni, ugledajte se na vjetar

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Neformalna grupa mladih Zeničana ponovo se večeras okupila na Trgu Alije Izetbegovića u centru Zenice, gdje su svojim performansom protestovali zbog zagađenja u gradu.

Dvadesetak mladih Zeničana, članova Omladinskog udruženja ReAktiv i članova poetske grupe Euterpa iz Zenice, večeras je javnim čitanjem pjesama o zagađenju zraka te minutom šutnje odalo počast čistom zraku u Zenici.

Jedan od članova večerašnjeg performansa je i Aldin Alić, koji je kazao kako su pitanja koja postavljaju odgovornima jasna, ali da još uvijek nisu dobili odgovor.

"Ovo je treći put da se okupljamo na Trgu Alije Izetbegovića gdje jasnim porukama tražimo odgovore na zagađenje i s kojim razlogom je ovakvo stanje u Zenici. Naše poruke su jasne bile još od prvog okupljanja gdje smo pozvali na odgovornost, a potom smo odgovorne pitali da li da se borimo za život ili egzistenciju, no odgovore nismo dobili. Večerašnja poruka je jasna, da trebaju početi nešto raditi, jer je vjetar ovih dana uklonio probleme koji su nas mučili, ali neće vjetra uvijek biti iznad Zenice", izjavio je Alić.

Mladi Zeničani su najavili nova okupljanja u narednim sedmicama s obzirom da još uvijek nisu dobili odgovore od lidera lokalne zajednice.