Ulov dijeli s prijateljima
0

Zenica: Ribar ulovio soma od metar i po

Piše: E. B.
(Foto: Sarajevo-x.com)
Zenički ribar Nermin Bujak 'Koner' može se pohvaliti izuzetnim ribarskim trofejom. On je iz rijeke Bosne, na lokalitetu Kula u naselju Kanal, izvukao soma dužine 148 centimetara i teškog 26 kilograma.

Kako je bilo izvući iz rijeke ovu ribetinu, uhvaćenu na silikonsku umjetnu ribu od 12 centimetara, najbolje kazuje podatak da su mu pomogli vatrogasci sa čamcem, koji su se slučajno zatekli na ovom lokalitetu tokom svojih redovnih vježbi na vodi.

"Ovo mi nije prvi put da izvučem soma, jer sam do sada izvukao oko 60 kilograma somovine, ali mi je ovo najveći primjerak koji sam ulovio. Ovaj mjesec sam već izvukao četiri, od 10,6 i 16,5 kilograma.

 Danas će biti još onih koji će se obradovati, jer ja svakog soma podijelim sa prijateljima. Ogulit ću ga, očistiti i isjeći na komade od jednog kilograma i podijeliti, to mi je tradicija i ne želim odustati od toga", kaže nam Nermin Bujak.

 Prema njegovim riječima rijeka Bosna je puna puna ribe, ima čak 33 vrste, a najviše šarana, somova, klenova i savki. Na području Zenicepostoje dva-tri revira sa somovima, a na Kanalu, od industrijske brane Arcelor Mitala do blatuške petlje na M-17, se pokazao izdašan ove godine. Isto tako puno somova ima i na "vrandučkim kazanima" i u Drivuši.