BiH
479

Zenica dobila 20 miliona eura grant sredstava za sanaciju otpadnih voda

Piše: E. M.
Fuad Kasumović i Johannes Kannicht (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Fuad Kasumović i Johannes Kannicht (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zgradi Gradske uprave Zenice danas je predstavnik KfW misije Johannes Kannicht sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem i direktorom Vodovoda i kanalizacije Ekremom Kahrimanom potpisao sporazum vrijednosti blizu 20 miliona eura, kojim će biti riješen problem otpadnih voda u Zenici.

Projekat od velikog značaja osiguran je grant sredstvima sa uslovom da otpadne vode riješe i postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica i Rudnik mrkog uglja Zenica.

Učesnici projekta su njemačka bankarska grupacija KfW, Švicarska agencija SECO i JKP "VIK Zenica" te Gradska uprava i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Kahriman je nakon današnjeg potpisivanja sporazuma izjavio kako su nakon pregovora sa predstavnicima KfW-a i SECO-a došli do dogovora da se osiguraju stopostotna grant sredstva te da će grad Zenica učestvovati sa milion eura i VIK Zenica sa 800.000 eura.

"ArcelorMittal i Rudnik moraju riješiti svoje otpadne vode i to smo smatrali dobrim uslovom naših donatora i finansijera, jer tako rješavamo sve prljave vode u Zenici. Eksperti iz Njemačke su došli, snimili stanje i napravili koncept prema kojem će ići dokumentacija", izjavio je Kahriman.

Potpisivanje sporazuma u gradskoj upravi (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Potpisivanje sporazuma u gradskoj upravi (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

U Banlozima će biti postavljen sistem za prečišćavanje voda s obzirom na to da gradska kanalizacija završava u rijeci Bosni, a čitav projekat bi trebao biti završen 2021. godine.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je pružio uvjerenje partnerima u projektu da će gradska administracija učiniti sve na izdavanju potrebnih dozvola, kao i na realizaciji pratećih projekata koji bi zajednici već u ranoj fazi pokazali dobrobiti ovakve saradnje, a radi se konkretno o izgradnji jedne dionice biciklističke staze.

Zahvalio je gostima što su mu pružili priliku da već u prvim danima mandata dobije priliku pokazati efikasnost uprave i spremnost da se u jednom ovako važnom projektu život građana dovede na viši nivo, a zaštita okoliša učini prioritetom u svim narednim aktivnostima.