BiH
58

Ženeva: Predstavljena knjiga Avde Huseinovića "Stazama bosanskih vitezova"

FENA
Avdo Huseinović (Foto: Klix.ba)
Avdo Huseinović (Foto: Klix.ba)
U organizaciji Kulturnog udruženja Bošnjaka - džemata Ženeva, sinoć je u Ženevi predstavljena nova knjiga autora Avde Huseinovića "Stazama bosanskih vitezova".

U ovoj knjizi autor je objedinio svoje ranije kolumne i istraživačke priče o viteškom ratnom putu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Zahvalan sam ljudima iz džemata Ženeva što su prepoznali važnost objavljivanja jedne ovakve jedinstvene publikacije. Knjiga je sastavljena od tri poglavlja. Prvo poglavlje čine priče o devet heroja oslobodilačkog rata. Drugo poglavlje je posvećeno herojima koji nisu dobili orden heroja oslobodilačkog rata, ali su ostali da žive u narodu. I treće poglavlje obuhvata jednu analizu s današnje vremenske distance nekih od prelomnih događaja i najpresudnijih bitaka tokom odbrane od agresije u periodu od 1992 do 1995.", naveo je Huseinović.

Promotor i rezenzent knjige bio je Avdo Hebib, koji je naglasio da objavljivanje ovakvih historijskih djela o našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi ima poseban značaj s obzirom da u "programima obrazovnog sistema nema ni osnovnih elemenata o našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi jer je ova tematika zabranjena".

"Narod koji ne baštini svoju historiju mora se upitati za svoju budućnost", potcrtao je kazao je Hebib.

Na promociji su prisutni gromoglasnim aplauzom uputili podršku bh. glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću koji se oporavlja od saobraćajne nesreće, a koji je bio jedan od idejnih inicijatora objavljivanja ovog djela.

Sva sredstva od prodaje ove knjige bit će usmjerena u Fond džemata Ženeva koji će nastaviti tradiciju objavljivanja djela od značaja za historiju našeg naroda i države BiH.

"Kod nas je običaj da se kao zadužbine grade hair-česme. Ova djela također su jedna vrsta hair-česmi s kojih će se naše buduće generacije napajati prijeko potrebnim znanjem o nama", kazao je Ibrahim ef. Husanović, u ime izdavača knjige Kulturnog udruženja Bošnjaka - džemata Ženeva.

Promotivne aktivnosti povodom objavljivanja knjige Avde Huseinovića biti nastavljene u narednim mjesecima širom BiH i dijaspore.