BiH
23

Žene Srebrenice: Nema novca kojim Holandija može oprati svoj obraz

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Preživjele Srebreničanke i majke iz drugih podrinjskih krajeva danas su u Tuzli mirnim mimohodom podsjetile na 11. juli 1995. godine i počinjeni genocid u tadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a. Njima su se pridružili aktivisti nekoliko udruženja, a poslije proučene fatihe Srebreničanke su sa svojom boli i tugom otišle kućama. Do narednog jedanestog.

Podsjetimo, jučer je Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo kako će Hasanu Nuhanoviću i porodici Rize Mustafića isplatiti odštetu od po 20.000 eura za ubijene članove njihovih porodica.

"Ne mogu govoriti u ime porodica Nuhanović i Mustafić, ali mogu reći kako je takav njihov potez sraman. Ne postoji novac, ne postoji cijena kojom se može saprati obraz Holandije. Nama je u ovom slučaju najbitnije da se utvrdi odgovornost Holandskog bataljona i da generacije koje dolaze znaju ko je odgovoran za genocid u Srebrenici", kaže Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice“.

I druge preživjele Srebreničanke dijele njeno mišljenje, a očekuju da će na kraju sudskog procesa biti presuđeno u njihovu korist.

Nura Begović prokomentarisala je odluku Skupštine RS-a o prijedlogu izmjene Zakona o prebivalištu.

"Za nas to nije ništa novo. Znamo dobro kakva su razmišljanja političara iz RS i uopšte nas ne čudi što su pokrenuli takvu proceduru", kaže ona.

Mnoge preživjele Srebreničanke i danas su u Tuzlu stigle iz udaljenih podrinjskih krajeva. Kažu kako su ranom zorom krenule na dug put, ali i da ih ništa ne može spriječiti u nastojanju da se bore za pravdu i pravičnost.