BiH
0

Žene nisu ravnopravno zastupljene u institucijama vlasti

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Forum o ravnopravnosti spolova u političkim strankama počeo je danas u Sarajevu, u organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH i Agencije za ravnopravnost spolova BiH, u saradnji s Misijom OSCE-a.

Na Forumu se razgovara o rodnoj perspektivi u programskim dokumentima političkih stranaka i o praksi kojom političke stranke potiču angažman žena u političkim strankama.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Niko Lozančić je u uvodnom izlaganju kazao da naš zakonodavni okvir pruža gotovo pa identične mogućnosti pripadnicima oba spola.

"Namjanje 40 posto pripadnika manje zastupljenog spola moralo bi biti na kandidatskim listama, te isto toliko u tijelima za provedbu izbora. Ako znamo da je među biračima gotovo podjednak broj pripadnika oba spola onda možemo konstatirati da postoje sve pravne i stvarne pretpostavke da nakon izbora oba spola budu ravnomjerno zastupljena u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti", kazao je Lozančić.

Dodao je da danas, nažalost, nije tako. Niti u tijelima zakonodavne, a pogotovo u tijelima izvršne vlasti nije odgovarajuća zastupljenost.

"Šta se događa u prostoru između proklamiranog u zakonima i dokumentima političkih stranaka i stvarnog u zastupljenosti manje zastupljenog spola, u našem slučaju žena, u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti? Zašto deklarativno proklamirano je jedno, a u svakodnevnom životu živimo drugo? Ima li itko odgovoran za ovakvo stanje i ako ima tko je ili tko su ti odgovorni? Možemo li i na koji način utjecati da proklamirano i stvarno, ako ne isto, ono makar da budu malo bliže jedo drugom", pitanja su koja je postavio Lozančić.

Podsjetio je da su krajem 2011. godine usvojene preporuke u vezi s političkom participacijom žena.

Navodeći neke od najznačajnijih koje nisu u potpunosti realizirane, kazao je da je neophodno nastaviti harmonizaciju zakona na svim razinama vlasti u BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, te uspostaviti mehanizme za povećanje broja žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kroz izmjene izbornog i zakonodavstva koje regulira uspostavu organa izvršne vlasti.

Lozančić je istaknuo da je nužno donijeti novi zakon o političkim strankama kojim bi se stranke obavezale da u statutima utvrde načela i instrumente ravnopravne zastupljenosti spolova u stranačkim tijelima i na izbornim listama sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova.

"Regulatorna agencija za komunikacije treba da pravilima za medijsko predstavljanje kandidata tijekom izbornih kampanja uredi i kontrolira ravnopravno predstavljanje i muških i ženskih kandidata", kazao je Lozančić.

Naša je želja, dodao je, da u političkim strankama prepoznaju potencijale kojima raspolažu oba spola, posebno žene, i da je benefit za svaku stranku koja pruži prigodu ženama da te potencijale iskažu angažmanom, kako u stranačkim tijelima, tako i na najznačajnijim mjestima, pozicijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

"Ako makar djelimično odgovorimo na ova pitanja i postignemo da stanje nakon ovih izbora bude bolje nego što je danas ovo naše okupljanje, razmjena informacija i promišljanja će imati i smisla i opravdanja", kazao je Lozančić.