BiH
0

Žene iz Sarajeva šetnjom pružile podršku drugim ženama

Piše: A. U.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centar za promociju civilnog društva organizovao je Mentorsku šetnju, kojom je simbolično obilježen Dan solidarnosti među ženama. Žene svih dobi okupile su se ispred tržnog centra Alta, a zatim su prošetale do Trga Djece Sarajeva i hotela Bosnia.

Centar za promociju civilnog društva već dvije godine organizuje mentorski program za žene, u kojem učestvuje više od 500 žena iz cijele BiH kako bi pomogle jedne drugima u napredovanju u karijeri. Ove godine, BiH se prvi put priključila globalnoj mentorskoj šetnji. To je jedna subota u novembru, kada više od 25 zemalja na četiri kontinenta organizuje ovakav događaj s ciljem proslave Dana solidarnosti među ženama.

Svoj dolazak najavilo je više od 50 žena, a planirani su razgovori u parovima između mentorica i žena kojima je potrebna podrška o razvoju karijere i preprekama koje treba prevazići. Sve učesnice šetnje nosile su plave i crvene šalove.

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva, objasnila nam je kako je najveća prepreka u samim ženama. Mlade žene često imaju prepreku u vidu nedostatka samopouzdanja i nedovoljne želje za povezivanjem sa drugima i proaktivnosti. Druge prepreke su okruženje i to što u budžetima nema dovoljno sredstava za podršku ženama poduzetnicama te što zakonska regulative nije odgovarajuća. Primjera radi, žene nemaju istu porodiljsku naknadu u svim kantonima, i sl.

"Ovo je samo jedna kap u moru, a mislim da svi treba da uradimo koliko možemo. Želimo da pokažemo da imamo dovoljno snage, moći, pameti i resursa. Samo treba da više sarađujemo. Uopćeno, potrebno je više saradnje u društvu, a ne samo kada se radi o podršci među ženama. Solidarnost treba generalno isticati", rekla nam je Daguda.