Nevjerovatan slučaj
9

Žena u Njemačkoj optužena za ubistvo "dvojnice" sa namjerom lažiranja vlastite smrti

F. H.
Lijevo optužena za ubistvi, desno žrtva (Foto: Independent.co.uk)
Lijevo optužena za ubistvi, desno žrtva (Foto: Independent.co.uk)
Žena njemačko-iranskog porijekla (23) optužena je za ubistvo nakon što je navodno na Instagramu tražila osobu sličnu svom izgledu i ubila je sa saučesnikom, u pokušaju lažiranja vlastite smrti.

Žena, identificirana kao Shahraban Kh-B, prvobitno se smatrala žrtvom ubistva kada je prošlog augusta u parkiranom Mercedesu u Ingolstadtu, u južnoj Njemačkoj, pronađeno krvavo tijelo mlade žene.

Nekoliko članova njene porodice čak je identificiralo njeno tijelo, ali izvještaj o autopsiji sljedećeg dana potaknuo je pitanje identiteta zbog tetovaža koje se nisu mogle identificirati. Žrtva je naknadno imenovana kao Khadidja O, 23-godišnja beauty blogerica alžirskog porijekla iz Heilbronna u susjednoj državi Baden-Württemberg.

Dvije su žene izgledale nevjerovatno slično, obje su imale dugu crnu kosu, sličan ten i jaku šminku, što je dovelo do toga da je slučaj nazvan "Doppelgängerinnenmord" - ili ubistvo dvojnika.

Objavljujući optužnicu, državni tužitelji u Ingolstadtu rekli su da je Shahraban Kh-B također optužena da je muškarcu, identificiranom kao A, ponudila 10.000 eura da ubije brata njenog supruga. Navodno mu je platila unaprijed 5.000 eura, no on je uzeo novac ne postupivši po njenim zahtjevima da izvrši ubistvo.

24-godišnji Kosovar, pod imenom Sheqir K, koji je optužen da je bio suučesnik Shahrabana Kh-B-a i pomagao u ubistvu, također će se naći pred sudom.

Za poticanje na ubistvo tereti se i Sheqir K, koji je zatvoreniku kojeg je upoznao u zatvoru nakon hapšenja predao popis imena potencijalnih svjedoka u tom slučaju i pokušao ga nagovoriti da ih ubije, uvjeravajući ga da će platiti ako to učini . Zatvorenik je odbio ponudu. Sheqir K poriče optužbe.

Shahraban Kh-B i Sheqir K trebali bi se suditi za ubistvo i pokušaj poticanja na ubistvo. Oboje negiraju optužbe za ubistvo.

Prema Veroniki Grieser iz ureda državnog tužitelja u Ingolstadtu, jednogodišnja policijska istraga dovela je do toga da je slučaj sada spreman za iznošenje pred sud.

“Prema istrazi, optužena Kh-B je zajedno s optuženim K, kojeg je u tom trenutku samo kratko poznavala, donijela odluku da će nestati i lažirati vlastitu smrt, kako bi započela novi život. ”, rekla je Grieser.

Smatra se da je motivacija Shahrabana Kh-B-ja bila želja da pobjegne iz porodične svađe.

Prema navodima državnog tužitelja, pisala je velikom broju žena, putem njihovih Instagram naloga, birajući one koje su joj bile slične. 9. augusta 2022. ponudila je Khadidji K priliku da sudjeluje u glazbenom spotu, navodno s repericom Luneom, napisavši joj: “Ne moraš puno učiniti. Bilo bi mi drago da mi se javite... Snimanje će se odvijati u Offenburgu.”

Sumnjajući u zahtjev, Khadidja K je kontaktirala repericu Lune, koja ju je upozorila da je pozivnica lažna.

Dva dana kasnije Khadidja je primila novi zahtjev od Shahraban K, koji je pisao s drugog Instagram računa, nudeći joj besplatan tretman u njenom kozmetičkom studiju, a zauzvrat bi trebala dati publicitet svom salonu na Instagramu. Njih dvoje dogovorili su sastanak 16. augusta u Eppingenu.

Shahraban Kh-B i Sheqir K pokupili su je iz njene kuće u crnom Mercedesu Coupé i tokom putovanja zaustavili su se u šumi. Nakon što su nagovorili Khadidju da izađe iz automobila, “oni su nastavili s provođenjem svog plana … udarivši je barem jednom po potiljku, tako da je pala na tlo, prije nego što su je ubili s 56 uboda nožem,” dodao je Grieser. Rekla je da je tijelo potpuno unakaženo. Još uvijek nije pronađeno oružje kojim je počinjeno ubojstvo.

Dvojica optuženih zatim su parkirali automobil u ulici u blizini kuće Shahraban Kh-B, u blizini obale rijeke Dunav, gdje su njeni roditelji iste večeri otkrili ženu za koju su isprva mislili da im je kći.

Više od 190 svjedoka je na raspolaganju za pozivanje u predmetu. DNK tragovi i telefonski razgovori činili su glavni dio dokaza koji su doveli do optužbi, rekao je Grieser.

Njih dvoje čeka doživotne robija ako budu osuđeni. Datum suđenja tek treba biti određen.