BiH
0

Žene Srebrenice u Haagu iščekuju presudu: Karadžić zaslužuje doživotni zatvor

Piše: A. K.
Foto: NAP
Foto: NAP
U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju danas će u 14 sati biti izrečena prvostepena presuda Radovanu Karadžiću, predsjedniku Srpske demokratske stranke (SDS), nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu Vojske RS-a, za 11 tačaka koliko mu se stavlja na teret u optužnici.

Epilog sedmogodišnjeg sudskog procesa, u kojem je učestvovalo 337 svjedoka tužilaštva i 248 odbrane, s nestrpljenjem očekuju svi, ali ponajviše porodice žrtava koje pravdu priželjkuju već 20 godina.

U Haškom tribunalu u kojem će Karadžiću biti čitana presuda nalazit će se i predsjednica i potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić i Nura Begović.

One su u utorak iz Sarajeva krenule put Haškog tribunala.

Kako su kazale u razgovoru za Klix.ba, očekuju zadovoljavajuću presudu.

"Mi zaista očekujemo da Radovan Karadžić dobije doživotnu zatvorsku kaznu. Posebno očekujemo da bude osuđen za genocid u Srebrenici. Pod njegovom kontrolom sve je učinjeno", kaže u razgovoru za Klix.ba Ćatić.

Ističe i da ni jednom presudom životi sinova, braće, očeva i muževa srebreničkih žena koji su ni krivi, ni dužni agresorskom rukom završili u nekoj od masovnih grobnica, ne mogu biti vraćeni.

"Nama niko ne može vratiti naše najmilije, ali osudom Radovana Karadžića bio bi minimum pravde zadovoljen. Mi se sve ove godine borimo za istinu i pravdu, odnosno da se ratni zločinci pohapse i da dođemo konačno do istine", dodaje Ćatić koja je u srebreničkom genocidu izgubila sina i muža.

Begović kaže da Srebreničanke očekuju da Međunarodni sud konačno donese jednu pravičnu odluku.

"Za sve ove godine od ovog suda smo dobijali određene nerealnosti. Jedino što je Radoslav Krstić dobio 35 godina za genocid u Srebrenici. Mnogo će značiti ako Radovan Karadžić bude dobio doživotnu zatvorsku kaznu. Tada bi se stekao dojam da pravda zaista postoji i da se nikad više ne dogodi zločin", naglašava Begović koja je u proteklom ratu u BiH izgubila 16 članova uže porodice, a između ostalih ostala je bez brata koji ni nakon 20 godina nije pronađen i identifikovan.

Karadžiću bi presudu za najteže zločine počinjene na prostoru BiH trebalo donijeti Vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a članovi su Howard Morrison (Velika Britanija) i Melville Baird (Trinidad i Tobago).

Naše sagovornice su mišljenja da bi osuđujuća presuda mnogo značila i za BiH u cijelosti.

"Ovakvom presudom konačno bi se stavila tačka na to ko je kriv u krvavom ratu koji je iza nas. Jedna takva poruka trebala bi obeshrabriti sve buduće planere i izvršioce genocida, jer bi se dokazalo da će svako za svoja zla koja počini kad, tad odgovarati", naglašava Ćatić.

Činom osuđujuće presude BiH bi, smatraju naše sagovornice, krenula ka boljoj budućnosti.

"Sve ove godine tražimo istinu i pravdu i Karadžićevom osudom svi skupa bi krenuli u bolju budućnost. Čim se ne kazne zločinci i nema pravde budućnost je loša. Mi upravo zbog toga želimo mir i slobodu", poručuje Begović.

Optužnicom Haškog tužilaštva Radovan Karadžić se tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema nesrpskom stanovništvu tokom rata u BiH.

"Mi još uvijek nismo došli do kostiju naših najmilijih. Mnoge majke nisu pronašle svoju djecu, supruge muževe, a sestre braću. Mnogi vjerovatno neće biti ni pronađeni. Ako ne bude osuđen za genocid to će za nas biti veliko razočarenje", kaže Ćatić.

Članice Udruženja Žene Srebrenice koje nisu bile u prilici krenuti put Haškog tribunala danas će presudu Radovanu Karadžiću pratiti putem malih ekrana u prostorijama udruženja u Tuzli.