BiH
0

Zemaljski muzej ostao i bez vode

Piše: A. U.
Zemaljski muzej (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zemaljski muzej (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Porodice koje žive u kompleksu Zemaljskog muzeja žale se da već više od 10 dana nemaju vode. Direktor muzeja, Adnan Busuladžić, objašnjava kako je došlo do pucanja hidrantne cijevi te da su radovi na sanaciji u toku, ali da nije poznato kada će biti završeni.

"Vode je nestalo zbog popravki. Pukla je hidrantna cijev i trenutno je u fazi sanacija", rekao nam je Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja.

Nije poznato kada će muzej opet dobiti vodu, jer kako Busuladžić kaže, tek treba da se kupi materijal i napravi projekt.

"Pojavili su se i neki donatori i mislili smo da radimo malo veću adaptaciju, a dok se to ne dogodi, moramo promptno riješiti osnovne stvari. Nadam se da ćemo to uskoro završiti. Ujedno pravimo i program kako sanirati cijelu instalaciju, koja datira još iz austrougarskog perioda", dodao je Busuladžić.

Vlada Federacije BiH privremeno je preuzela brigu o institucijama kulture, među kojima se ne nalazi Zemaljski muzej. Busuladžić nam kaže da se radi o pokušaju preuzimanja ostalih institucija, kako bi se na državnom nivou moglo razgovarati o Zemaljskom muzeju, odnosno da se više ne radi o sedam institucija već samo o Zemaljskom muzeju. Kako Busuladžić kaže, to je sve još uvijek neizvjesno i tek treba da se vidi šta će se dešavati u narednim sedmicama.