BiH
0

Zemaljski muzej BiH drugi put pretrpio obrušavanje dijela stropa

FENA
U zgradi Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, najstarijoj modernoj kulturnoj i naučnoj ustanovi u BiH zapadnog tipa osnovanoj 1888. godine, jučer se drugi put urušio dio stropa.

Prvo i nedavno obrušavanje dijela stropa u zgradi Arheologije još nije sanirano te je jučerašnja nezgoda, u kojoj nasreću niko nije povrijeđen, dodatno ugrozila zaposlenike, ali i brojne artefakte koje ova institucija čuva.

Kako je kazala za FENU zamjenica direktorice Muzeja Marta Filipović, strop se jučer u poslijepodnevnim satima obrušio kod ulaza u zgradu Uprave i Naučnu biblioteku. Prema procjeni zaposlenika Muzeja, otpala su najmanje dva metra kvadratna stropa.

"Mi pretpostavljamo da su uzrok i ove nezgode temperaturne razlike, jer se u zgradi usljed nedostatka grijanja akumulirala vlaga, čije je povećanje izmjereno i aparatom", ističe Filipović.

O novom problemu ove institucije, o kojoj, iako čuva historijsku baštinu svih naroda u BiH, niko ne vodi računa, obaviještene su nadležne institucije, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vijeće ministara BiH te Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a. Osim Zavoda, nijedna institucija još se nije oglasila.

Stručnjaci Zavoda trebali bi tokom dana posjetiti Muzej kako bi utvrdili nastalu štetu. Oni već, kako je kazala Filipović, rade na projektu sanacije prve nezgode obrušavanja plafona, u koji će uključiti i novonastali problem.

Ta je prošla šteta procijenjena na oko 30.000 KM. Kantonalno ministarstvo kulture dodijelilo je Muzeju 4.000 KM, dok su od Federalnog ministarstva kulture dobili odobrenje za preusmjeravanje 15.000 KM za te potrebe. Međutim, Filipović upozorava kako odobreni iznos nije dovoljan ni za sanaciju prve štete, dok se iznos potrebnog novca sada uvećao.

U Zemaljskom muzeju se nadaju da će ove štete biti sanirane do kraja godine.