BiH
0

Željezničari ne odustaju od štrajka

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zbog neisplaćenih plaća za posljednja tri mjeseca, neriješenog zdravstvenog osiguranja, postizanja sporazuma sa poslodavcem, te niza drugih problema unutar preduzeća Željeznice FBiH, sindikati su ponovo najavili štrajk za 3. juli, u 7.00 sati, a kako je dogovoreno, opet će se saobraćati uz minimalan proces rada, piše danas Oslobođenje.

Nakon sastanka održanog u petak sa članovima Uprave i izvršnim direktorom Službe za ekonomske poslove Šemsudinom Zahirovićem, predstavnicima Sindikata je rečeno da se njihovi zahtjevi ne mogu ispuniti, a pred kraj sastanka Zahirović i predsjednik Uprave ŽFBiH Nedžad Osmanagić podnijeli su ostavke.

Igor Boban, predsjednik Štrajkačkog odbora i predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH, smatra ovaj potez dobrim ukoliko je učinjen iz moralnih razloga.

Navodno, i Zahirović i Osmanagić su trenutno na godišnjem odmoru, nakon kojeg se neće vratiti na svoja radna mjesta.

Predstavnici Sindikata su saglasni u jednom: od svojih ciljeva neće odustajati i pored navedenih ostavki, ali i pored činjenice da je posljednji štrajk (u aprilu) ostavio katastrofalne, još neprocijenjene posljedice po privredu FBiH.

Boban ističe da sa još u fazama dogovara da li će se ovaj štrajk odnositi na putnički ili samo na teretni saobraćaj.