BiH
0

Željana Zovko se zahvalila biračima

FENA
Željana Zovko
Željana Zovko
Kandidatkinja HDZ-a BiH na izborima za Evropski parlament Željana Zovko zahvalila je danas svim biračima koji su izašli na izbore i glasali za nju i listu HDZ-a HR, Ante Starčević i BUZ te čestitala svim izabranim zastupnicima s liste SDP-a, Laburista i HDZ-a Hrvatske.

Zovko je kazala kako vjeruje da će izabrani zastupnici svojim radom doprinijeti boljitku hrvatskog naroda ma gdje god bio i tako opravdati ukazano im povjerenje.

"Prvi izbori za EU parlament provedeni i u BiH ostati će obilježeni s unaprijed predodređenim eliminatornim izbornim elementima koji su diskriminatorni, kako za državljane BiH, a tako i za njene kandidate", kazala je Zovko.

"Mali broj izbornih mjesta za 246 384 hrvatskih državljana u BiH, jedna izborna jedinica, uvođenje registracije za hrvatske državljane izvan RH, kao i veoma visok preferencijalni izborni prag, iako uz pozitivno iskazanu volju da se na izbornima listama nađu i kandidati iz BiH, jednostavno onemogućavaju ostvarivanje aktivnog i pasivnog biračkog prava hrvatskih državljana iz BiH", smatra Zovko.

"Ipak, ukoliko su imalo ovi izbori skrenuli pozornost na važnost na našu zastupljenosti u EU parlamentu, kroz našu aktivniju ulogu u približavanju evropskim institucijama, a s ciljem poboljšanje standarda malog čovjeka i njegovog standarda života, naš posao i kampanja je imala smisla", kazala je Zovko.

Zovko smatra da su ovi izbori ujedno bila i priprema za naredne izbore za EU parlament koji će se održati iduće godine, te ujedno poruka aktuelnim političkim akterima za kvalitetniji pristup navedenom pitanju i to u smislu veće informiranosti i izlaznosti birača.