Dr. Ljiljana Tomašević-Knežević
0

"Želim biti prva predsjednica BiH"

Sarajevo-x.com
Kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske, dr. Ljiljana Tomašević-Knežević, oralni hirurg specijalista iz Istočnog Sarajeva, kazala je kako je prvu konferenciju za novinare danas održala u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jer je njena želja da se kao predsjednica Republike Srpske na izborima 2014. kandiduje za predsjednika Bosne i Hercegovine.

"Želim da svoje iskustvo, koje je vezano za ljude u cijeloj Bsoni i Hercegovini, podijelim sa svim građanima", kazala je dr. Knežević i podsjetila na Deklaraciju 23 koju je sa drugim nosiocima lista Koalicije PREOKRET potpisala 6. augusta.

Dr. Knežević je kazala kako će se zalagati za decentralizaciju i regionalizaciju RS.

"Kao predsjednica Republike Srpske tražit ću preokret kroz decentralizaciju i regionalizaciju entiteta, jer građani Republike Srpske imaju pravo na ravnomjeran razvoj njihovih opština. Ne može se predsjednik Vlade hvaliti kako je dao novac nekoj opštini, jer je to samo dio novca građana-poreskih obveznika, a istovremeno kroz Razvojnu banku jednoj osobi za voćnjak dati mnogo više nego većini opština za četiri godine. Zbog neravnomjernog razvoja opštine uz Drinu postepeno gube stanovništvo. Pravi li Vlada i u entitetu bolji i slabiji dio Republike Srpske?" upitala je dr. Knežević.

Ona je kazala da građani Trebinja, Foče, Istočnog Sarajeva, Višegrada, Milića, Lopara, Bijeljine, Zvornika i drugih opština imaju pravo na preokret – imaju znati koliko je njihovog novca od privatizacije Telekoma ostalo u Banjoj Luci i Laktašima, a koliko su dobili oni.

"Građani Broda imaju pravo znati kolika je cijena toga što se guše dimom iz Rafinerije i koliko od nje ostaje u Brodu. Vlada mora odgovarati građanima na ova pitanja. Kad budem izabrana za predsjednicu Republike Srpske povjerit ću mandat za formiranje vlade ekspertima koji će sredstvima upravljati transparentno u interesu građana i po evropskim standardima. Kad budem izabrana za predsjednicu Republike Srpske insistirat ću na preokretu ka kvalitetnijem obrazovanju kako mladi ne bi morali odlaziti na fakultete u susjedne zemlje i tamo ostajati zauvijek", kazala je.

Dodala je da će zahtijevati preokret u obezbjeđenju lične i materijalne sigurnost za sve građane i poštivanje i zaštitu njihovih prava i sloboda bilo gdje da žive i rade, te jedinstveno tržište znanja, rada i kapitala.

"Smatram da su ovo dovoljni razlozi da građani glasaju za PREOKRET i da povjerenje daju ženi, ljekaru i humanisti, koja neće dijeliti građane nego raditi u interesu svih. Uostalom zašto prvi predsjednik Bosne i Hercegovine ne bi bila žena", zaključila je i potom svim muslimanima čestitala ramazanske blagdane, saopćeno je iz pres-ureda koalicije Preokret.