BiH
0

Özcan: Današnje ideologije vide čovjeka samo kao materijalno biće

FENA
"Današnje ideologije vide čovjeka samo kao materijalno, a ne i kao duhovno biće", kazao je u izjavi za Fenu dr. Mustafa Özcan, predsjednik Upravnog odbora "Sema" bolnica u Turskoj.

Profesor Özcan boravi u Sarajevu povodom održavanja simpozija pod nazivom "Od idealnog čovjeka do idealnog društva kroz životopis Poslanika s.a.v.s“.

Istakao je da je Sarajevo primjer multietničkog i multikulturnog grada koji je doživio teške trenutke u ratu.

"Doista u današnjoj je Evropi pogaženo pravo čovjeka i ljudskosti. Želimo da skrenemo pažnju javnosti na univerzalne vrijednosti koje je Božiji poslanik s.a.v.s. ostavio svim ljudima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. To je jedna univerzalna poruka", kazao je Özcan.

Istakao je da je Božiji poslanik Muhammed a.s. ličnost, koja čovjeka, individuu, uzima kao jednu cjelinu, sveobuhvatnost.

Pojasnio je da postoje potrebe razuma, te tjelesne i duhovne potrebe, i dodao da je to sve jedna cjelina. Međutim, današnje ideologije vide čovjeka samo sa jednog aspekta.

Neki, kako je kazao, uzimaju samo čovjekove tjelesne potrebe, neki samo potrebe razuma,i ne uzimaju čovjeka kao cjelinu. Takvi ljudi od čovjeka izvlače one negativne osobine, iako on ima potrebe za nekim drugim vrijednostima. S tog aspekta, to je negativan trend danas, dodao je Özcan.

"Koliko god da pridajemo važnosti materijalnoj strani, razumu, toliko trebamo posvetiti pažnju i našim osjećajima i srcu, jer je to dio čovjeka. Treba raditi na tome da otkrijemo čovjeka sa svim njegovim osjećanjima koja on posjeduje", naglasio je Özcan u izjavi za Fenu.