BiH
13

Zbog poplava u Maglaju upitno oko 2.000 radnih mjesta

Piše: E. G.
Maglaj (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Maglaj (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Osim stambenih objekata i druge privatne imovine građana, u poplavljenim područjima su stradale i mnoge firme zbog čega će biti prisiljene otpuštati radnike i smanjivati kapacitet proizvodnje, odnosno djelatnosti kojom se bave.

U Maglaju, jednom od gradova koji je najviše stradao u poplavama, upitno je oko 2.000 radnih mjesta. Neki vlasnici manjih firmi ili ugostiteljskih objekata će neko vrijeme biti prisiljeni odjaviti svoju djelatnost.

"Što se tiče Općine Maglaj mi ćemo biti maksimalno tolerantni u onome dijelu gdje Općina ima prihod od njih", kazao je za Klix.ba načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić.

Privredni subjekti uglavnom ne rade u Maglaju, a i ako neki rade onda im je izuzetno smanjen obim posla.

"Neka gruba procjena za sada je da je upitno oko 2.000 radnih mjesta, jer su nam svi privredni subjekti u dolini rijeke Bosne potopljeni, od Natron Hayata, pa do Konzuma, Škafe, DP Marketa, Eurocentra, sve uslužne djelatnosti u gradu, benzinske pumpe, stovarišta, dva hotela...", pojašnjava Mustabašić.

Pozitivan primjer je pekara Non-Stop koja zapošljava 40 radnika. Oni neće odjaviti djelatnost, niti će doći do otpuštanja.

"Mi smo se potrudili da među prvima osposobimo pekaru, jer je to građanima neophodno. Inspekcije bi već mogla pustiti taj objekat u funkciju. Uzeti su uzorci koji su testirani i očekujemo da bi ona mogla sada proraditi", kazao je načelnik Maglaja.

Međutim, drugi će imati velikih problema dok ponovo osposobe svoje firme kako bi mogle normalno funkcionirati.

"Na tu temu smo sa svima razgovoarali, od Civilne zaštite do međunarodnih institucija. Nadamo se da će međunarodne institucije podržati projekat Zavoda za zapošljavanje u smislu očuvanja radnih mjesta. Postoji projekat gdje bi oni sa privrednim subjektima snosili troškove osiguranje radnika ili dio troškova te tako pokušali sačuvati radna mjesta. Ja sam također izdao naredbu da se svi moraju mobilisati i javiti u svoje firme. Sada uglavnom čiste objekte i osposobljavaju ih", kaže Mustabašić.

Neke firme su već počele s radom, uglavnom one koje nisu bile toliko poplavljene. Dnevno u Natron Hayatu bude i po nekoliko stotina volontera koji rade na osposobljavanju firme, a načelnik navodi da je dobio obećanje da ta firma neće otpuštati radnike.