Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Aliverić Tuzlak AMANET OD ĐEDA \"U dolafu moga đeda s desne strane u pretincu, kad još bijah grješno d\'jete viđah malu ikonicu. Prikradoh se da razgledam, Kakva li je na njoj slika, Bješe srebrom optočena Slika Đurđa mučenika. Ja to onda nisam znao. Zazir\'o sam od aždaje, Al\' s aždajom ko se bori, Osjeć\'o sam, junak da je. Samo zato, samo zato, Ja poljubih tog čovjeka. Đed uniđe — ja se zbunih — A on reče: \'Neka, neka! Istog Đurđa, ljubili su Naši preci ko svečari, Pa zar da jađunah ljubnut\' Što ljubljahu naši stari. Al\' ti n\'jesi poljubio Samo hader — ilijaza, I poljupce si poljubio Svojih rahmet praotaca\'. Tako đedo, al\' on ode Već odavno s ovog sv\'jeta, A ja čuvam ikonicu Pored drugih amaneta. Al\' ja zato, A.lah-ikber, Čvrsto s držim svog mezheba, A mezheb mi ništ\' ne smeta Da srbujem kako treba\". Objavljeno u Bosanskoj vili, 1898. godine.
Znaš, Bosnjače, nije davno bilo, Sveg\' mi svijeta, nema petn\'est ljeta, Kad u našoj Bosni ponosnoj I junačkoj zemlji Hercegovoj, Od Trebinja do brodskih vrata Nije bilo Srba ni Hrvata, A danas se kroz svoje hire Oba stranca ko u svome sire. Oba su nas gosta saletila Da nam otmu najsv\'jetlije blago, Nase ime ponosno i drago. Safvet-beg Basagic, 1891
Divljaci iz Turske , Irana etc .... Fuj.