BiH
30

Zbog mogućih malverzacija penzioneri u GRAS moraju donijeti obrazac za subvenciju

Piše: E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prodaja penzionerskih kupona za penzionere sa visinom penzije preko 327,00 KM počinje danas. Penzioneri će se moći odlučiti za kupovinu jednomjesečnog ili tromjesečnog kupona.

Kako nam je rečeno u press službi preduzeća GRAS, prilikom kupovine kupona, penzioneri su obavezni donijeti obrazac "Prijava za subvenciju prevoza penzionera sa područja Kantona Sarajevo" koji se može preuzeti na web stranici Ministarstva saobraćaja KS ili lično u šalter Sali Kantona Sarajevo.

"Ovaj obrazac penzioneri moraju predati pri kupovini karte, a o tome je odluku donijela Vlada Kantona Sarajevo na zahtjev Ministarstva saobraćaja", rekla je za Klix.ba Jasna Džolta iz press službe GRAS-a.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica nam je kazao da ovaj obrazac penzioneri trebaju predati pri kupovini karte zbog malverzacija koje su se dešavale ranije.

"Želimo spriječiti moguće malverzacije i 'švercovanje', pa će svi penzioneri pri preuzimanju karte morati predati obrazac za subvenciju da se radnici na šalterima uvjere da je to ta osoba", kazao je Bubica.

Penzioneri pri kupovini karte još moraju imati penzionersku iskaznicu, orginal i kopiju čeka od penzije za septembar 2014. godine ako penziju isplaćuje Federalni zavod penzijsko invalidskog osiguranja, odnosno za august 2014. godine ako penziju isplaćuje PIO Republike Srpske ili ako penziju ostvaruju iz drugih fondova i ličnu kartu.

Penzioneri, sa visinom penzije do najnižeg iznosa (327,00 KM), koji koriste besplatne kupone za javni gradski prevoz, će moći izvršiti zamjenu i izdavanje novih penzionerskih kupona za javni gradski prevoz od ponedjeljka 13. oktobra 2014. godine.

Kuponi za javni gradski prevoz penzionera za mjesec septembar, važit će do 15.10.2014. godine. Sva prodajna mjesta GRAS-a će u subotu 11.10.2014. godine raditi u vremenu od 08:00 do 13:30 sati.