Civilna zaštita FBiH
0

Zbog kiše i poplava najteže stanje u BPK-u

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Posavskom kantonu rijeka Sava duž cijelog svog toka je u porastu kroz ovaj kanton, međutim, nisu zabilježena izlijevanja iz korita, podaci su Federalnog operativnog centra Uprave civilne zaštite FBiH.

Vodostaj na brani hidroelektrane Modrac u Tuzlanskom kantonu prema mjerenjima u utorak u sedam sati iznosio je 199 m.n.m., a kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.

U Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj rijeka na području je povećan, pa je tako vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici mjeren jutros u sedam sati iznosio 290 cm sto je povećanje od 120 cm u odnosu na mjerenja u ponedjeljak.

U porastu su i vodostaji rijeka Krivaja, Bosna, Usora i Tešanjka.

Što se tiče Bosanskopodrinjskog kantona na osnovu informacija dobijenih od Službe civilne zaštite Općine Goražde u protekla 24 sata zbog jakih kišnih padavina došlo je do pojave površinskih i bujičnih voda u Mjesnoj zajednici Zupčići.

Bujične vode kao i nanosi izlili su se na regionalni put Goražde - Čajniče zbog čega je na ovom području ugroženo odvijanje saobraćaja, a Služba civilne zaštite, kao i firma "Goraždeputevi" su na terenu i izvršili su pročišćavanje propusta i kanala za odvod vode.

U istom kantonu u Mjesnoj zajednici Ilovača porastao je vodotok rijeke Osanice zbog čega se obrušio zemljani materijal koji je ugrozio jedan stambeni objekt.

Za danas su planirane interventne aktivnosti radi zaštite ovog objekta.

U Mjesnoj zajednici Berič zbog začepljenja dva propusna kanala došlo je do prekida putne komunikacije za selo Vraneši, a i na ovom lokalitetu danas će se vršiti interventne aktivnosti na čišćenju i prohodnosti ovog puta.

Iz Federalnog operativnog centra je napomenuto da su vodostaji rijeka na području općine Goražde u blagom opadanju tako da nema opasnosti od izlijevanja i pojave poplava.

Vodostaji rijeka Drine i Koline na području općine Foča - Ustikolina su povećani, ali trenutno nema opasnosti koje bi ugrozile ljude i materijalna dobra.

Na području općine Pale - Prača usljed jakih kišnih padavina u ponedjeljak i sinoć došlo je do izlijevanja rijeke Prače te plavljenja stambenih objekata u Prači i naselju Voznica. Poplavljeno je pet vikend kuća kao i poljoprivredno zemljište.

U Hrenovici (BPK) rijeka se izlila u naselju Pijesci i poplavila lijevu i desnu obalu sve do naselja Turkovići. Na ovom području poplavljeno je oko 20 stambenih objekata kao i prateći objekti i poljoprivredna imanja kao i veći broj stočne hrane (sijena).

Putna komunikacija za Lunje (BPK) bila je u prekidu jer je poplavljen most u Lunjama. U bivšoj kasarni došlo je do začepljenja propusta te izlijevanja potoka na ulicu koja vodi prema centru Hrenovice.

U Zapadnohercegovačkom kantonu zbog velikih padavina proteklih dana došlo je do porasta vodostaja rijeka i akumulacija, ali još nema izlijevanja vode po okolnim površinama.

Zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Trebižat u općini Ljubuški, hidroelektrana Peć Mlini je smanjila rad, a samim tim i protok vode na to područje.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u općini Ravno voda iz rijeke Trebišnjice se izlijeva i zasad nema opasnosti za naseljena mjesta, a putna komunikacija nije ugrožena.

U općini Čapljina povećan je vodostaj rijeke Trebižat i na pojedinim mjestima izlila se u polje, ali nema opasnosti za ljude i materijalna dobra.

Na području Srednjobosanskog kantona vodostaji rijeka su u blagom porastu, ali nema prijetnji od izlijevanja rijeka iz korita niti opasnosti za ljude i materijalna dobra.

Prema informacijama s terena u Kantonu Sarajevo u općinama Novi Grad i Ilidža došlo je do porasta vodostaja rijeka i potoka, ali nije došlo do izlijevanja iz korita.

I u Kantonu 10 zbog kiša vodostaji rijeka i potoka su u porastu, ali trenutno nema opasnosti od poplava.