Vlada FBiH
0

Zbog dugova teško stanje u snabdijevanju prirodnim gasom

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je Informaciju koja se odnosi na najavu JP "BH Gasa" d.o.o. da će obustaviti isporuke prirodnog gasa KJKP "Sarajevogas" d.o.o. zbog duga od 44.000.000 konvertibilnih maraka, od čega se cijeli dug odnosi na „Toplane“.

One su, inače, najveći dužnik prema "Sarajevogasu".

Stoga je Federalna vlada zatražila od Vlade Sarajevskog kantona, "Sarajevogasa" i sarajevskih "Toplana" da se dodatno angažiraju na rješavanju ovog problema, od čega će zavisiti hoće li doći do prekida isporuke ovog energenta od ruskog "Gazproma".

Kako je danas Vlada FBiH ocijenila, nepravedno je da i uredni potrošači gasa ostanu bez ovog energenta.

To je jedan od ključnih razloga što je Vlada ostavila još jedan period u kojem bi svi subjekti u Sarajevu trebali učiniti kredibilne napore da bi se izbjegao najgori scenarij.

Vlada FBiH će pratiti situaciju nastalu zbog dugovanja. Nakon što bude informirana o aktivnostima koje su u dodatnom roku poduzeli dužnici "BH Gasa" na izmirenju dugujućeg iznosa, konačno opredjeljenje u pogledu Prijedloga odluke o obustavi isporuke prirodnog gasa KJPK "Sarajevogas" d.o.o., kao krajnjoj mjeri, Federalna vlada će utvrditi na jednoj od sljedećih sjednica, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.