BiH
23

Zbog banalnog kvara sarajevska firma struju nema danima, proizvodnja dovedena u pitanje

Piše: N. N.
Firma Bioenergy iz Ilijaša, koja se bavi proizvodnjom peleta, suočava se sa banalnim, ali ipak nerješivim problemom.

Zbog požara i kvara na brojilu za električnu energiju i ormariću u kojem se nalazi firma Bioenergy već sedam dana nema električnu energiju.

"Godišnje za električnu energiju platimo oko milion KM, plaćamo uredno, bez kašnjenja. Skoro 90 posto proizvodnje izvozimo van BiH, ali je proizvodnja prekinuta usred zimske sezone kad je potražnja i najveća", kaže Mirnes Prohić, direktor kompanije.

On napominje da je posebno iritantna činjenica da ga iz Elektroprivrede BiH "šetaju" od šaltera do šaltera i da se još uvijek niko nije pozabavio kvarom.

"Ako nam ne riješe problem u narednih 24 sata mi gubimo ugovore sa kupcima i bit ćemo primorani zatvoriti fabriku pri čemu će bez posla ostati 20 naših stalni radnika i oko 30 kooperanata koji su ovisni o našoj proizvodnji i prodaji", kaže Prohić.

Posebno je nezadovoljan odnosom Elektroprivrede BiH koja, kako smatra, ima monopolistički položaj te su firme, ali i građani, u svojevrsnom ćorsokaku.

"Za nas i za evropske standarde sedam dana je nešto ogromno, to je jednostavno nedopustivo da takav kvar ne mogu otkloniti", kaže Prohić.