BiH
13

Završeni 34. Unski lađari u Bosanskoj Krupi

Klix.ba
Tradicionalmom zabavnom "Lađarskom večeri" u subotu su završena takmičenja u okviru tradicionalne bosanskokrupske manifestacije čiji je osnovni motiv potaknuti ljubav prema Uni i lađama.

Još jedna priča, ove godine 34., nekoliko puta zbog lošeg vremena odgađana, dobila je svoj epilog na završnoj svečanosti u Malim adama u Bosanskoj Krupi.

Unski lađari, kao sportsko-turistička manifestacija, započeli su daleke 1976. godine, ili prije 38 godina, prema ideji tadašnjih entuzijasta koji su djelovali u okviru Turističke zajednice Bosanska Krupa. U početku su se takmičile ekipe koje su sačinjavali predstavnici porodica koje su najčešće živjele uz rijeku Unu. Svake godine ova manifestacija je dobijala dodatni značaj, pa je tako prije rata važila za jednu od naljepših manifestacija koje se, uz Unsku regatu, organiziraju na rijekama. Unski lađari iz Bosanske Krupe vremenom su dobili i skokove u vodu, utrke kajaka, utrke kadeta i tradicionalnih lađa.

Ove godine u utrkama je učestvovalo petnaest tradicionalnih lađa, šest brzinskih i tri lađe sa kadetskim postavama.

U okviru 34. Unskih lađara i ove godine proglašena su najljepša dvorišta, školska dvorišta i balkoni s cvijetnim aranžmanom u Bosanskoj Krupi.

U kategoriji najljepših školskih dvorišta ovogodišnji pobjednici su iz Osnovne škole "Otoka", drugo mjesto osvojili su uposlenici i učenici iz Mješovite srednje škole "Safet Krupić", a treće JU Dječije obdanište i dom učenika.

Sa najljepšim ovogodišnjim dvorištem ove godine može se pohvaliti Emina Husarević. Drugo mjesto u ovoj kategoriji takmičenja pripalo je Hasniji Kadić, a treće Seniji Omerović.

Vlasnica najljepšeg balkona po odluci Komisije koja je radila na odabiru je Sabina Ramić. Drugo mjesto osvojila je Semira Hasić, a treće mjesto je pripalo Sabihi Harčević.

Svi oni koje je žiri odabrao kao nauspješnije dobili su novčane nagrade u vrijednost od 300, 200 i 100 KM. Nagrade im je uručio Općinski načelnik Armin Halitović.

Unski lađari u svom ovogodišnjem programu imali su i utrke kajaka.

U kategoriji od 11 do 13 godina u kajaku najbolji je bio Haris Vranić, drugi je bio Dino Bajer, a treći Hamza Begić.

U utrci kajakaša od 13 do 15 godina prvi je bio Emir Redžić, drugi Mirza Nasić, a treći Emir Pečenković.

U kajacima su se takmičili i kadeti do 18 godina. Prvi je pod bosanskokrupski drveni most doveslao Emir Abdihodžić, drugi Emir Emrić i treći Suljo Čelebić.

U utrci kajakašica takmičila se samo jedna kajakašica. Sabina Vranić iz Bihaća. Ona je, kao i svi najbolji kajakaši, osvojila medalju i novčanu nagradu od pedeset konvertibilnih maraka. Nagrade je uručio Jasenko Šertović, predsjednik Sportskog saveza općine Bosanska Krupa.

Drugog dana Unskih lađara održana je i glavna trka kajacima. U njoj je najbolji bio Anes Šunjić, drugi je bio Nenad Valjevac, a treći Haris Keranović. Osvojili su pehare i novčane nagrade od 250, 200 i 150 KM.

Bogatim kompletom knjiga nagrađena je najmlađa, ženska i ekipa u kojoj su veslali invalidi.

Ekipu najmlađih "Kormoran" činili su Silvio Štancl, Ćamil Bajramović, Haris Hukanović i Sabahudin Pašalić.

Nagrađene su članice ženske ekipe "Huka Emili", koju su činile Ilma Bapić, Hermina Palić i Jasna Hukanović, sa svojim kolegom Refikom Hukanovićem.

U ovoj kategoriji su nagrađeni članovi ekipe ratnih vojnih invalida, pod naziom SSRI "511", koja je ujedno bila i najstarija ekipa. U njoj su bili Amir Hasić, Samir Gašević, Remzo Bešić i Emir Kahrić. Nagrade im je uručila direktorica Gradske biblioteke Zumreta Porić.

Član Organizacionog odbora Ademir Mesić uručio je nagrade i priznanja najboljim u trci brzinskih lađa. To su : Prvo mjesto ekipa "Babluk“ (Kenan Bužimkić, Adis Hukanović, Aldin Šarić i Indir Palić). Drugo mjesto posada “Dido“ (Dino Halkić, Admir Bužimkić, Ale Hukanović, Almir Hukanović) i treće mjesto ekipa "Dido II“ (Suad Šišić, Refik Hukanović, Anel Bužimkić i Zikret Mušić).

Najbolji lađari u kategoriji kadeta dobili su nagrade, priznanja i pehare.

Najbolja ekipa koja je nagrađena i sa 400 KM je ekipa "Sokak" sa Azizom Bužimkićem, Amarom Pašalićem, Kenanom Porićem i Huseinom Kočićem.

Drugi su bili lađari ekipe "Smrča“ sa Harisom Hukanovićem, Ćamilom Bajramovićem, Silviom Štanclom i Sabahudinom Pašalićem.

Treći su bili članovi ekipe "Općina Bosanska Krupa", gdje su veslali Kenan Bužimkić, Azra Halitović, Ilma Bapić i Azemina Palić.

Druga i treća ekipa osvojile su novčane nagrade od 300 i 200 KM.

Najsvečanije je bilo prilikom proglašenja najboljih u utrkama tradicionalnim lađama. Najbolji na ovogodišnjim 34. Unskim lađarima su članovi ekipe "Dido I“. U ekipi su veslali Dino Halkić, Admir Bužimkić, Almir Hukanović I Ale Hukanović. Nagrađeni su sa 1300 KM, priznanjima i prelaznim peharom.

Drugi su bili veslači ekipe "Tetak Begić", koju su činili Kenan Bužimkić, Adis Hukanović, Aldin Šarić i Indir Palić.

Treće mjesto osvojila je posada "Pisak" sa Refikom Bužimkićem, Husnijom Bužimkićem, Admirom Bešićem i Semirom Kovačevićem.

Drugoj i trećoj ekipi dodijeljene su također novčane nagrade u vrijednosti od 700, odnosno 500 KM.

Ovogodišnji 34. Unski lađari su održani pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića. Organizator je bio Sportski savez općine Bosanska Krupa, a svu tehničku pomoć je dao Kanu klub "Kormoran“ iz Bosanske Krupe.

Među brojnima, posebna zahvalnost sa 34. Unskih lađara ide sponzorima: Stanić Group - Boreas d.o.o., inače zastupniku Karlovačke pivovare, zatim Havana open Beach Bar, BC-gradnja, El-gradnja, Lilo-gradnja, Bosancar, Kablovska televizija Miss.net, te pekare Ćima, Veli i Zlatno Klasje.

Medijski pokrovitelji 34. Unskih lađara bili su Radio Bosanka Krupa i portal Krupljani.ba. Vesela “Lađarska noć”, kao završnica ovogodišnje sportsko-turističke manifestacije trajala je do jutarnjih sati uz nastup bosanskokrupske grupe “Linije života”, saopćeno je iz kabineta općinskog načelnika.