BiH
0

Završena sjednica predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras Zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja institucija BiH za 2010. godinu s prijedlogom zaključaka koje je sačinila Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH.

Jednim od zaključaka obavezuje se Vijeće ministara BiH da hitno, a najkasnije u roku od dva mjeseca, propiše svojim aktom ili predloži Parlamentarnoj skupštini BiH donošenje zakona kojim će se propisati pravila i procedure koji s formalnog aspekta propisuju prava na potrošnju budžetskih sredstava za određene namjene (nabavka automobila i njihovo korištenje, službena putovanja, troškovi reprezentacije, kancelarijski namještaj i oprema, troškovi telefona i slično.

Usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom traži informaciju od Tužilaštva BiH o preduzetim aktivnostima na utvrđivanju krivične odgovornosti nadležnih osoba u vezi sa sadržajem revizorskih izvještaja finansijskog poslovanja za 2009. godinu, za koje je izraženo 'mišljenje s rezervom' (15 izvještaja), a koje je Ured za reviziju dostavio Tužilaštvu BiH.

Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da u budžetskoj 2012. godini umanji budžet, tačnije da se umanji za 10 posto budžet u stavkama: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u stavkama „troškovi reprezentacije“ i „troškovi goriva i maziva“; Direkcija za civilnu avijaciju BiH u stavkama „troškovi reprezentacije“ i „nabavka novih vozila“; Državna agencija za istrage i zaštitu u stavkama „troškovi reprezentacije“ i „troškovi goriva i maziva“; Ured za zakonodavstvo u stavci „troškovi reprezentacije“; Ured za indirektno oporezivanje u stavkama „troškovi goriva i maziva“ i „nabavka novih vozila“ te Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH u stavci „troškovi goriva i maziva“.

Također, jednim od zaključaka, Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da u budžetskoj 2012. godini umanji budžet, tačnije da se umanji za 20 posto budžet u stavkama: Ministarstvo odbrane u stavkama „troškovi reprezentacije“ i „troškovi goriva i maziva; Ministarstvo vanjskih poslova u stavci „troškovi reprezentacije“; Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u stavci „troškovi reprezentacije“; Institut za mjeriteljstvo u stavci “troškovi goriva i maziva“; Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH u stavci „troškovi reprezentacije“.

Mišljenja revizije o finansijskom poslovanju u 2010. godini utvrđena su za 67 institucija BiH, od kojih je 17 'pozitivnih mišljenja', 33 'pozitivnih mišljenja sa isticanjem predmeta', četiri 'mišljenja s rezervom' i 13 'mišljenja sa rezervom uz isticanje predmeta'.

U 2010. godini nije bilo negativnih mišljenja revizije.

Poslanici su prihvatili zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Iz Predstavničkog doma u ovoj komisiji će biti Petar Kunić, Božo Ljubić i Nermina Zaimović-Uzunović.

Na kraju sjednice predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović pozvao je poslanike da u idućoj sedmici, ako bi eventualno došlo do toga da Predsjedništvo BiH predloži prijedlog budžeta, ili ako bi eventualno predložilo mandatara za Vijeće ministara, budu spremni da se odazovu na sjednicu Predstavničkog doma.

Ukoliko ne bude ovih sjednica, Bećirović je najavio da bi naredna sjednica Predstavničkog doma trebala biti održana 19. januara.